Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2013.03.13

Hiányosságokat tárt fel az Állami Számvevőszék Murakeresztúron

murakeresztur-cimere.jpg Csak részben felelt meg az előírásoknak a belső kontrollrendszer kialakítása, nem volt eredményes a belső ellenőrzési rendszer és a külső kifizetések kontrollja - ezt állapította meg az Állami Számvevőszék (ÁSZ) Murakeresztúr önkormányzatának vizsgálatánál, amelyhez hasonlókat a szervezet próbaként végez el több községi és nagyközségi önkormányzatnál.
    Az ÁSZ szerdán az MTI-hez eljuttatott vizsgálati eredménye szerint a 2009 és 2011 közötti időszakot áttekintve a Zala megyei Murakeresztúron - amely Fityeházzal alkotott körjegyzőséget - a belső kontrollrendszer kialakítása részben felelt meg a jogszabályi előírásoknak.
    A kontrollkörnyezet kialakítása megfelelő volt, azonban a körjegyzőség szervezeti és működési szabályzatában kisebb szabályozási hiányosságok fordultak elő. Az állományba nem tartozók megbízási díjaival, valamint a külső szolgáltatók által végzett karbantartással, kisjavítással kapcsolatos kifizetések során "gyenge volt az ellenőrzés, nem tettek eleget az igazolási, ellenőrzési kötelezettségüknek, továbbá megsértették az összeférhetetlenségre vonatkozó előírásokat".
    A számvevőszék megállapítása szerint az önkormányzatnál 2009 és 2011 között a belső ellenőrzés működése nem volt eredményes, mert a szabályozása és működése a jogszabályi előírásoknak nem felelt meg.
    A jelentés ismeretében az ÁSZ javasolta a település független polgármesterének, intézkedjen arról, hogy kötelezettségvállalás kizárólag a pénzügyi ellenjegyzés után legyen, valamint vizsgálja ki, hogy az esetleges munkajogi felelősség felmerülhet-e a teljesítésigazolásokkal és az ellenjegyzések szabályszerűségével kapcsolatban.
    A jelentés megállapításaival kapcsolatban Szakmányné Bilik Mária, az ÁSZ ellenőrzésvezetője az MTI kérdésére elmondta: eddig nyolc kistelepülés ellenőrzési rendszerének vizsgálatát végezték el próbajelleggel, és mindenütt hasonlóak voltak a feltárt hiányosságok. Ezek nem jártak szankcióval, de kijavításukra a települési önkormányzatoknak intézkedési kötelezettségük van, vagyis a jelentés kézhezvételétől számított 30 napon belül tervet kell kidolgozniuk, amit meg kell küldeniük az ÁSZ elnökének.