Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2018.02.20

Hó nehezítheti a közlekedést a Dunántúlon

Az Országos Meteorológiai Szolgálat 2018. február 20-án 3 óra 12 perckor kiadott előrejelzése alapján kedd éjfélig a Dunántúlon és a magasabban fekvő helyeken változó intenzitású (jellemzően gyenge vagy közepes) havazás, havas eső várható.

havazas-rendorseg-figyelmeztetes.jpg

Kedd éjfélig a várható friss, tapadó hóréteg többnyire lepel és 12 cm közé becsülhető, délnyugaton és a Dunántúli hegyekben a legnagyobb értékkel.
Emellett kisebb körzetekben akár 15 cm körüli vagy azt meghaladó hó is hullhat.
A Dunától keletre, síkvidéken inkább az eső, havas eső lesz jellemző, amely időnként havazásba válthat.
Ezeken a tájakon kedd késő estig inkább csak néhol lehet lepel - 1, 2 cm-es hóréteg.
Napközben a lehulló hó a legtöbb helyen olvadni fog.
Éjjel átmenetileg néhol ónos esőt sem lehet egyértelműen kizárni.
(Forrás: police.hu)

A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tájékoztatása szerint kedden hajnalban egy személyautó félig az árokba hajtott a 74-es főúton és az oldalára borult Csatár térségében.
A járművet a zalaegerszegi hivatásos tűzoltók kerekeire állították, áramtalanították, majd elvontatták a főútról, megszüntetve a forgalmi akadályt.
Az eset során szerencsére nem sérült meg senki. Az egervári elágazónál szintén az árokba csúszott egy autó. Fotó: Dévényi Alexandra - Zalai Utak "királyai Facebook.

zala-megye-havazas-baleset-2018-1.jpg

A 86-os főúton Vas megyében egy kamion csúszott az árokba Nádasd környékén. Fotó: Farkas Szilárd, Letenye Város polgármestere.

vas-megye-havazas-baleset-2018-1.jpg

A várhatóan egyre intenzívebbé váló havazás miatt az országban csaknem kétezer tűzoltó áll készenlétben mintegy ötszáz technikai eszközzel - tájékoztatta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) kedd reggel az MTI-t.    
Közleményükben kiemelték: csúszós, jeges utakra, lezárt útszakaszokra és csökkent látótávolságra kell készülni, ezért indulás előtt érdemes tájékozódni az aktuális meteorológiai helyzetről és az útviszonyokról.
Csak megfelelő műszaki állapotú, a téli időjárási körülményekre felkészített gépkocsival keljenek útra. Akik a tömegközlekedést választják, számítsanak megnövekedett várakozási időre - kéri az OKF.
Aki bajbajutott járművet lát vagy segítségre van szüksége, hívja a 112-es segélyhívó számot - írta az OKF.    
A havazás veszélye miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat keddre Budapestre, és Pest, továbbá Baranya, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém és Zala megyére adott ki elsőfokú figyelmeztetést.
Péntekig folytatódik a vegyes csapadék, a Dunántúlon és a magasabban fekvő helyeken gyakran havazással, ott szombat reggelig több helyen jelentős vagy vastag (akár 20-40 centiméternyi) hótakaró is kialakulhat - írták, ugyanakkor megjegyezték: a helyzet "jelentős bizonytalansággal terhelt", ezért érdemes a szokásosnál gyakrabban tájékozódni az aktuális és várható időjárási viszonyokról.