Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2014.07.17

Hatalmas vastömböket talált a Mars-járó!

Először fedezett fel meteoritot a Marson a Curiosity űrszonda.
A hatalmas, majdnem két méter széles, vastartalmú űrkőnek a tudósok a Libanon nevet adták. A Curiosity fotóin felfedezték a meteorit közeli, kisebb párját is, mely a Libanon B nevet kapta.

meteorit-a-marson-1.jpg

Az amerikai űrkutatási ügynökség (NASA) kedden tette közzé a meteorit fotóit, melyeket a Curiosity május 25-én készített - számolt be róla a space.com csillagászati portál.
"Heavy Metal! (Nehézfém!) Vasmeteoritot találtunk a Marson!" - írták az űrszonda irányítói a Twitter közösségi mikroblogon.
Guy Webster, a NASA és a Kaliforniai Műszaki Egyetem pasadenai sugárhajtási laboratóriumának munkatársa elmondta: a Curisity egyik felvételén, a két Libanonon túl látszik egy harmadik, szintén két méter körüli meteorit.

meteorit-a-marson-2.jpg

Ez az első alkalom, hogy a Curiosity 2012. augusztusi landolása óta meteoritra bukkant a Marson. A felvételek a nagy felbontású Chem-Cam (vegyészeti kamera) és a Remote Micro-Imager (RMI) kamerákkal készültek. A fotók különös, szögletes mélyedéseket mutatnak a kövek felszínén.
A Curiosity augusztus 5-én ünnepli második, Marson töltött évfordulóját, ha földi években mérjük. Első marsi évét, mely 687 földi napnak felel meg, különleges szelfivel ünnepelte június 25-én. MTI (Fotók:
NASA)