Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2012.10.18

Hat szakigazgatási szerv működhet a leendő Letenyei Járáson belül

A Közigazgatási és Igaszságügyi Minisztérium (KIM) Sajtó Főosztályának mai tájékoztatása szerint a járási rendszerre való felkészüléssel 70 kormányrendelet módosításáról született döntés. Jelenleg a  kormányhivatalok részeként működő járási hivatalok szakigazgatási szerveinek illetékességi területének  megállapítása zajlik.  Minden járásban lesz például járási gyámhivatal, ugyanakkor lesznek olyan szakigazgatási szervek, amelyek több járásra kiterjedően látják majd el feladatukat. Az informatikai rendszerek összehangolása miatt a földhivatalokban és munkaügyi kirendeltségekben fokozatos lesz az átállás, teljes körűen csak jövő év második felében  fog megvalósulni.

 

letenye-jaras3.jpg

 

A járási hivatalok részei lesznek a jelenleg még a fővárosi és megyei kormányhivatalok helyi, körzeti szervei,  amelyeknek az illetékességét ezért a járásokhoz kell igazítani. A járási hivatalokban hat szakigazgatási szerv kezdi meg működését  jövőre: a járási gyámhivatal, járási építésügyi hivatal, járási népegészségügyi intézet, járási állat-egészségügyi  és élelmiszer-ellenőrző hivatal, járási munkaügyi kirendeltség és járási földhivatal. Míg gyámhivatal minden egyes járási hivatalban lesz, az építésügyi hivatal  több járásra kiterjedően fog eljárni.
A már jelenleg is a megyei és fővárosi kormányhivatalokon belül működő  szakigazgatási szervek közül a kistérségi népegészségügyi intézetek és kerületi állat-egészségügyi és élelmiszer-ellenőrző hivatalok 2013. január 1-jétől  szintén két-három járás területén fogják ellátni a feladataikat.

 

letenyei-jaras-parkolo-kialakitasa.jpg

(A Letenyei Járás nagyobb forgalmára való tekintettel nemrég újabb parkolókat alakítottak ki a polgármesteri hivatal területén. Fotó: Tóth Zsolt)


Jelenleg közel 170 munkaügyi kirendeltség működik az országban, ez a szám jövőre is megmarad, így  ezek is szintén több járásra kiterjedő hatáskörrel járnak majd el. Az ehhez szükséges informatikai fejlesztés 2013 júliusára készül el.
Szintén informatikai fejlesztésre van szükség a körzeti földhivatalok járási rendszerre történő átállásához, ezért ez is fokozatosan történik meg 2013. szeptember 30-ig. Ezt követően a földhivatalok is szintén több járásra vonatkozó illetékességgel végzik feladatukat.
A jogszabályok átállításával párhuzamosan folyamatos a párbeszéd a fővárosi és megyei kormányhivatalok, valamint a polgármesterek, képviselő-testületek, jegyzők között annak érdekében, hogy 2013. január 1-jével a járási hivatalok zökkenőmentesen megkezdhessék működésüket, és az átállás  a települések eddigi ügyfélszolgálatában se okozzon fennakadást. Ezekben a napokban kötik meg az  átadás-átvételi megállapodásokat  országszerte a kormányhivatalok a képviselő-testületekkel, és tisztázzák a még közösen megoldandó hátralévő feladatokat - közölte a KIM Sajtó Főosztálya.

Dr. Keresztesi Tímeától, Letenye Város Jegyzőjétől úgy értesültünk, hogy a tegnap megjelent 296/2012. (X.17.) Kormányrendelet alapján már biztosan elmondható: nem lesz hat szakigazgatási szerv  városunkban. A Nagykanizsai Járás fogja ellátni a mi járásunk népegészségügyi valamint állategészségügyi és élelmiszer-ellenőrző feladatait is, a jelenlegi gyakorlatnak megfelelően. Nagy valószínűséggel az építésfelügyelet is így kerül megszervezésre - írta Facebook bejegyzésünkhöz hozzászólva Letenye jegyzője.