Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2012.05.28

Hadirokkantak, hadiözvegyek, hadiárvák hozzátartozói emlékeztek meg Letenyén a Hősök Napjáról

A Hősök Napja alkalmából május 27-én (vasárnap) a Hadirokkantak, Hadiözvegyek és Hadiárvák Letenyei Szervezete (HHHLSZ) megemlékezést tartott a II. világháborús emlékműnél. A Himnusz elhangzása után Dömők Dóra konferálta fel a Jasarevic Szabinát, aki Veszi Istvánné Hősök emlékére című versét szavalta el. Ezt követően koszorúzásra került sor. 

 

 

Letenye város polgárai nevében Halmi Béla polgármester és Rózsás Imre alpolgármester, a letenyei HHHLSZ nevében Kovács Jánosné és Imre Lászlóné, az Andrássy Gyula Általános Iskola nevében Pusztai Ferencné igazgatóhelyettes, Rózsásné Timár Zsuzsanna, Cselényi Luca és Jasarevic Szabina helyezett el koszorút, majd a hősi halált halt letenyeiek hozzátartozói tették le virágcsokraikat, mécseseiket az emlékmű talapzatára. Ez után Kovács Emilné a Hadirokkantak, Hadiözvegyek és Hadiárvák Letenyei Szervezetének elnöke mondta el bevezető, üdvözlő szavait, majd Halmi Béla polgármester ünnepi beszédére került sor.

 

 

  A rendezvényen Halmi Béla többek között elmondta: a Hősök Napjáról szóló törvény 1924-ben született meg, mely előírta, hogy minden városban és községben állítsanak emlékműveket, s attól fogva minden év május utolsó vasárnapján emlékezett meg az ország a háborúban elesett fiairól. Letenyén is állnak ezek az emlékhelyek; a hadirokkantak, hadiözvegyek és hadiárvák közössége esztendőként megemlékezik a helyi hősökről, akiknek elvesztése az akkori gyerekeknek bizony a legnagyobb tragédia volt.

 

 

 Minden évben, egészen 1945 májusáig még megtartotta az ország a megemlékezéseket, s aztán hosszú ideig néma csend... Az újabb és újabb hódítók a maguk dicsőségét akarták belénk plántálni. Az iskolákban és a felvonulásokon, a különböző hazug tömegrendezvényeken és a felszabadítóknak nevezett hódítók dicsőségéről kellett szólnia az éneknek. A magyar baka már nem hős volt, hanem szégyellni való utolsó csatlós. Amikor a magyar történelem kereke csikorogva új irányba fordult, 2001-ben a polgári kormány alkotott új törvényt a hősök napjának újbóli megünnepléséről, s azóta május utolsó vasárnapján újra összegyűlnek az emlékműveknél a megemlékezők. 

 

 

A polgármester beszéde után Cselényi Luca szavalta el az ismeretlen költő Tábori levél című versét, majd az ünnepség végén a megemlékezők közösen énekelték el a Szózatot.