Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2014.09.16

Ha kára lett a felhőszakadás vagy árvíz miatt, akkor ezt olvassa el!!!

A korábbi évek gyakorlata szerint az árvíz és belvíz károknál a biztosítók nem vették szó szerint a szerződési feltételeket és szinte kivétel nélkül megtérítették a károkat, ez minden valószínűség szerint most is így lesz - közölte a biztositas.hu online alkusz cég kedden az MTI-vel.

 

mura-arviz-keteltu.jpg

 
Azok a biztosított lakástulajdonosok, akiket a mostani árvíz miatt kitelepítettek, a kártérítésen felül további juttatásban is részesülnek. Mint az Aegon Biztosító közölte az MTI-vel, a kitelepítésben érintett ügyfeleinek 50 ezer forintos gyorssegélyt utal ki. Ez az összeg nem kárelőleg, így az ügyfelek ezen felül megkapják a teljes kártérítést is.
Az Allianz Hungária Biztosító szintén 50 ezer forintos költségtérítésben részesíti azokat az - árvíz miatti kitelepítésben érintett - ügyfeleit, akik a szerződéseik alapján erre jogosultak.

Mint a biztositas.hu közleménye utal rá, a felhőszakadás, az árvíz, illetve a belvíz okozta károk nem szerepelnek minden lakásbiztosításban. Így nagy katasztrófák esetén a biztosítók eltekintenek a kizárásoktól, azzal előnyben részesítik az ügyfeleiket.
Jelenleg Magyarországon a mintegy 4,3 milliós lakásállományból 3 millió biztosított. A nem biztosított lakásokban mintegy 3 milliónyian élnek. A biztosítás.hu szerint súlyosbítja a helyzetet, hogy a nem biztosított lakóingatlanok az árvizeknek, belvizeknek leginkább kitett és a legszegényebb magyarországi területeken fekszenek. A tulajdonosaik általában az államtól várják ilyen esetekben a milliós káraik megtérítését.
Magyarország - földrajzi fekvéséből adódóan - a legnagyobb árvíz és vízkár kitettséggel rendelkezik Európában. Az ország veszélyeztetettségét jól mutatja, hogy területének csaknem 23 százaléka folyóinak árterületén fekszik, amely több, mint Hollandia 19 százalékos hasonló mutatója..
A Groupama Garancia Biztosítóhoz szeptember első két hetében az esőzéssel, a viharos időjárással összefüggően összesen mintegy 3150 kárbejelentés érkezett, közel 260 millió forint értékben - közölte a társaság. A kárbejelentések száma 40 százalékkal magasabb az ilyenkor szokásosnál, a cég a károk minél gyorsabb rendezése érdekében a szélsőséges időjárás által leginkább sújtott területekre csoportosítja át kárszakértőit, és a bejelentett károkat gyorsított ütemben fizeti ki. A Szijártóházáról és Zalaszombatfáról kitelepített ügyfeleinek  kedden utalja azt a jellemzően 100 ezer forintos összeget, mely a kitelepítéssel kapcsolatban felmerülő költségeiket fedezi. MTI (Fotó: kétéltű lánctalpas jármű a murai árvíz letenyei logisztikai bázisán)