Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2013.11.22

Gyerekek távirányítóval a kezükben: áldás, vagy átok?

Ma már életünk része a televízió, de egyre több tudományos eredmény arra figyelmeztet, hogy a tévénézés igen káros lehet, különösen a gyermekekre nézve, ami felnőttkorukra is kihathat.
Egy neves külföldi pszichológiai szaklapban megjelent írás szerint, azok a gyermekek, akik napi két óránál több időt töltenek távirányítóval a kezükben komoly problémákkal kell, hogy szembesüljenek. A kutatók szerint számottevően romlik ugyanis az akadémiai képességük, különös tekintettel a matematikai gondolkodásra és az olvasási készségre.

gyerekek-taviranyitoval.jpg

A kutatás vezetője szerint, a televíziónézés egyértelműen visszafogja a gyermekek idegrendszerének fejlődését, aminek hatása már az iskolai évek alatt kimutatható. Amit Singhal példaként említette, hogy azok a gyermekek, akiknek a szobájában saját televízió található jellemzően a legrosszabbul teljesítenek az iskolában.
De a távirányítós generációt nem csak az iskolában éri kár. Egy 26 évig tartó kutatás kiderítette azt is, hogy a sokat tévéző emberek felnőttkorukban kevesebb közösségi kapcsolattal rendelkeznek majd, és anyagi és személyes jólétük is alacsonyabb lesz, mint társaiknak.
A tévében látható tartalom azért is aggályos, mert növelheti az agressziót és a szorongást is gyermekünkben. Bár
a távirányítóval a kezében a tévé előtt üldögélő gyermek látszólag békés és nyugodt, valójában azonban a látott tartalmakat sokszor nem tudja értelmezni és ez szorongást eredményez nála.
Természetesen létezhetnek pozitív hatások is. Így a gyermek egyes műsorokból információt szerezhet a nagyvilágról, új fogalmakat, országokat ismerhet meg, és akár erkölcsi nevelésre is alkalmas, de ehhez a szülő aktív jelenlétes és nagyon szigorú műsorválasztás szükséges.