Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2013.11.20

Gyerekek maradványaira is rátaláltak Zalaegerszegen

Valószínűleg az egykori alapító 750 éves sírját találták meg a napokban Zalaegerszeg andráshidai városrészének templomában, ahol szerdán mutatták be az újságíróknak és a város vezetőinek a három méter mélyen fekvő maradványokat.
Kaján Imre, a Göcseji Múzeum igazgatója elmondta: egy tavalyi tűz miatt vált halaszthatatlanná az 1200-as években épült templom felújítása. A régészek ennek során ásták fel a padozat alatti területet, így bukkantak rá több sírra is a templom közepén.

zalaegerszeg-regeszet.jpg

Orha Zoltán régész közölte, hogy többek között gyermekcsontokat is találtak - szokatlan módon valamiféle bőrdarabot is leltek a lábaihoz fektetve -, legalul pedig a koporsódeszkával együtt feltehetően az alapító sírját. A Terjék nemzetséghez tartozó Andornak (ami az András régiesen) nevű kis- vagy középnemes maradványairól lehet szó, ugyanis az akkori szokások szerint csak az alapítót és családját illette az a jog, hogy az oltár elé temessék.
Az első kegyúr koporsófáját is jó állapotban sikerült feltárni, ez segíthet abban, hogy akár egy-két év pontossággal meg tudják majd határozni a temetés idejét. A román stílusú templom 1260 körül épülhetett, a temetkezés ideje is e körüli időpontra tehető.
A régész beszámolt arról is, hogy a feltárások során a mai padlószint alatt megtalálták az eredeti, románkori oltár helyét, és a falmaradványokból arra is következtettek, hogy a középkorban tűzvész pusztíthatott az épületben. A templomot többször átépítették, bővítették, mai formáját 1785-ben nyerte el, akkor került bejárata a déliről a nyugati oldalra.
Ilyesfajta mélységben évtizedek óta nem sikerült feltárni Zalában egy templom múltját, ezért nagy jelentőségűnek tekinthető a mostani munka - hangsúlyozta Orha Zoltán. MTI (Fotó: Varga György - MTI)