Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2014.02.12

Gyártási idő és profilmélység: közlekedjen biztonságosan!

A biztonságos közlekedés számos tényező függvénye, de nyilvánvaló, hogy nagy szerep hárul a gépjármű műszaki állapotára, valamint az abroncsok minőségére. Gyakorlatilag márkától függetlenül elmondható, hogy nem csak a profilmélység alakulása, hanem a kor is döntő lehet a tapadási jellemzőket illetően. Egyes szakemberek szerint maximum tízévente le kell cserélni még azoknak a járműveknek is a gumijait, melyeket ritkán használ csak tulajdonosuk. Ez a gumi elöregedése miatt van így, de a rendszeresen közlekedésben résztvevő autó esetében már négy-öt év után tapasztalható a teljesítmény romlása, melyért az idővel elöregedő gumi tehető felelőssé.

Ha cserére lenne szükség, és szeretne maximális biztonságban az utakra gurulni, akkor érdemes körülnéznie az autogumiakcio.hu webáruház virtuális polcain, mely téli-, és nyárigumi választéka igen figyelemre méltó.

S honnan tudhatja, mikor gyártották autógumiját? Ez elsősorban a használtan történő vásárlás alkalmával nagyon fontos, ugyanis a profilmélység megfelelő szintje még korántsem jelenti azt, hogy az abroncs használható állapotban van. A rajta elhelyezett négyjegyű kód az év és a gyártási hét megadásával nyújt segítséget azoknak, akik nem engedhetik meg maguknak az újonnan vásárolt szettet. Sajnos egyre több háztartás számára jelent kifizethetetlen költséget az új autógumi beszerzése, nekik azonban fontos tudniuk, hogy milyen szempontok alapján érdemes a használt abroncs kínálatból válogatni.

auto-gumi-akcio.jpg


A téligumik akár négy év után elveszítik már azokat a tulajdonságaikat, melyek egyébként alkalmassá teszik őket a nedves, havas útszakaszokon való biztonságos közlekedésre. A tapadás csökkenése mellett a fékút is jelentősen, akár duplájára növekedhet esetükben, de a kanyarstabilitás is negatív irányba változik, sőt, a menetzaj is hangosabb lesz. Amennyiben ezek bármelyikét észleli, többek között a profilmélység változására, valamint a gumi elöregedésére gondolhat. Az abroncs ellenőrzése után pedig ha a szükség úgy kívánja, mindenképpen javasolt lecserélnie azokat, hiszen biztonsága múlhat a dolgon. Az autógumitesztek számtalanszor rámutattak arra, hogy jeges körülmények között már a négy-ötéves téligumik fékútja is jelentősen romlik.

Nehéz lenne kiemelni olyan márkákat, amelyek garantáltan hosszú távon szolgálják gépjárműve kifogástalan felszereltségét, hiszen a használat során a barázdák mélységének csökkenése, a futófelület kopása, valamint a gumi öregedése szükségszerűen bekövetkeznek. A Michelin és a Goodyear nem véletlen örvend azonban nagy népszerűségnek, hiszen a tesztek során általában előkelő helyen végeznek.

Ha számokban szeretnénk a fékezésről nyilatkozni, akkor elmondható, hogy az új gumikkal közlekedve, 40 km/óra mellett a fékút 22,3 méter, ugyanezzel a sebességgel, használt gumikkal felszerelve ez az érték 47 méter, jeges úton pedig a szinte elfogadhatatlan 61 méter lett a mért szám. Világosan látható tehát, hogy milyen sok múlik azon, új, vagy használt abroncs kerül felszerelésre. A profilmélység alakulása mellett tehát mindenképpen figyeljen oda a gumi korára, akár élete is múlhat azon, mennyire jó tapadást, vízelvezetést és stabilitást tesz lehetővé a választott abroncs.

Sok autó gumi akció
helyet kap az internetes webáruházakban, így ma már téligumi, és a nyári változat is beszerezhető az online lehetőséget kihasználva.