Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2014.07.05

Franciaországban betiltották az arcot eltakaró muzulmán burkát

A bevezetett jogszabályt az emberi jogi bíróság is jóváhagyta minap, mely szerint az emberi jogot nem sérti, azzal nem ellentétes a francia törvény, mely megtiltja a nőknek, hogy az arcukat eltakaró fátylat, burkát vagy nikábot viseljenek nyilvános helyen.
A döntésnek meglehetősen hosszú előzménye van, hiszen az ügy még 2011-ben kezdődött, amikor is a francia törvényhozás életbe léptette azt a törvényt, mely megtiltja azon muzulmán öltözék viselését, mely eltakarja a teljes testet és arcot. Ezt a törvényt azonban megtámadta egy 24 éves, muzulmán vallású, nikábot és burkát viselő ügyvédnő azzal, hogy a strasbourgi bírósághoz keresetet nyújtott be. Szerinte ugyanis a törvény a szabad vallásgyakorlás elvébe ütközik a jogszabály. Az eljárást kezdeményező nő nem családi hatásra, hanem szabad vallási meggyőződésből viseli ezen ruhadarabokat. A strasbourgi döntést elfogadja, ám csalódott.

burka.jpg

A francia törvény megszegőit, vagyis azokat, akik továbbra is viselik ezen ruhadarabokat, pénzbírsággal büntetik, akik pedig másokat ilyen ruhadarabok viselésére kényszerítenek, akár szabadságvesztéssel is sújthatók. A burka tetőtől talpig fedi el a nők testét, a szemei előtt egy hálószerű szövet van, a nikáb pedig egy keskeny rést hagy csak a szemek előtt. A franciák szerint a törvény nem vallási alapon született, hanem azon az elven, hogy nyilvános helyen semmivel nem szabad elfedni az arcot, így álarccal vagy bukósisakkal sem. Ez az érvelés hatott Strasbourgban, ahol a bíróság kimondta, hogy a tiltás „nem kimondottan az öltözékek vallási konnotációján alapul, hanem kizárólag azon, hogy eltakarhatják az arcot”, áll a döntésben. A franciák szerint az arcot eltakaró fátyol hordása akadályozza a társadalmi kapcsolatokat, ám tekintve az alkalmazók csekély számát, a lehető legkisebb büntetési összeget határozták meg a törvényt megszegőkre.
A strasbourgi bíróság ugyanakkor aggályosnak találta, hogy a franciák azért vezették be ezt a törvényt, mert ezzel a közbiztonságot kívánják javítani. Statisztikai adatok azt mutatják ugyanis, hogy alig kétezer azoknak a nőknek a száma, akik eltakarják az arcukat, az Európában legnagyobb, 5-6 milliós franciaországi muzulmán közösség tagjai közül. A törvény fölötti vita az iszlámellenes hangulatot is fokozta az országban.
A törvény nem egyedülálló, hiszen a franciák után a belgák is bevezettek egy hasonló jogszabályt, amely tiltja a nikáb és a burka viselését az olyan nyilvános helyeken, mint a hivatalok, üzletek, pályaudvarok, repterek, utcák – írja
Lupovici Jack ügyvéd.
Néhány további ország is szabályozza, hogy mit, hol lehet viselni, így például Németország egyes területein a tanárok nem hordhatnak hidzsábot, a fővárosban pedig minden közintézményben be vannak tiltva a vallási szimbólumok. Ebben az országban a burkát vagy nikábot viselő nők nem vezethetnek motort sem, biztonsági okokból. Dániában azt írják elő, hogy az arc látható legyen a köztereken, és a bíróságokon nem viselhetők a vallási szimbólumok. Koszovóban az iskolákban tilos a kendők viselése, míg Hollandia az egyes munkáltatóknak szabad jogot ad annak eldöntésére, hogy mit írnak elő a munkahelyeken. Itt az iskolákban kötelező a szemkontaktus, ez felülírja a viseletre vonatkozó szabadságot is. Svédország a legmegengedőbb ebben a tekintetben: határozottan kiáll a burka viselése mellett.