Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2014.10.19

Formai okok miatt nem vizsgálták, hogy befolyásolták-e a szavazókat Lovásziban

Négy felülvizsgálati kérelmet nyújtottak be a zalai területi választási bizottság döntései ellen.
Az elmúlt napokban a területi választási bizottság által hozott döntésekkel szemben négy felülvizsgálati kérelmet nyújtottak be szombat délutánig Zalában - közölte a Zala Megyei Területi Választási Iroda vezetője.
Mester László elmondta:
a zalamerenyei és a becsvölgyei polgármester-választással kapcsolatos másodfokú döntések ellen, továbbá a kisbucsai és a lovászi választás körülményeit kifogásoló beadványról született döntés miatt nyújtottak be az érintettek felülvizsgálati kérelmet a Pécsi Ítélőtáblához.

 

valasztas-2014.jpg


Zalamerenyén szavazategyenlőség alakult ki két polgármesterjelölt között azt követően, hogy a vasárnapi voksolás eredménye ellen fellebbezést nyújtottak be a területi választási bizottsághoz. A településen 134 választópolgár adta le a voksát, az urnákban egy olyan szavazólap volt, amelyet érvénytelennek minősített a helyi választási bizottság.
Az első eredménymegállapítás szerint a független Papp Sándor 67, a Fidesz-KDNP színeiben induló - eddig a települést függetlenként irányító - Ódor László Lajos 66 voksot szerzett polgármesterjelöltként. A területi választási bizottság azonban érvényesnek tartotta a korábban érvénytelennek minősített egyetlen szavazólapot, s így szavazategyenlőség alakult ki.
Becsvölgyén szintén egyetlen szavazattal nyert a független Kovács Gyuláné, de az ezzel szemben beadott jogorvoslati kérelmet másodfokon érdemi vizsgálat nélkül elutasította a területi választási bizottság, mert nem szerepelt benne, hogy milyen jogszabály sérülhetett.
A településen 389-en szavaztak, a leadott voksok között hat érvénytelent találtak. A két független polgármesterjelölt közül az eddigi polgármester, Magai Ágota 191, kihívója, Kovács Gyuláné 192 érvényes szavazatot kapott.

A Kisbucsán, illetve a Lovásziban tartott választás körülményeit - a szavazók állítólagos befolyásolását - kifogásoló korábbi beadványokat a Zala Megyei Területi Választási Bizottság másodfokon szintén formai okok miatt érdemi vizsgálat nélkül utasította el. MTI