Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2014.11.04

Főállású nevelőszülők jelentkezését várják Letenyén és Zalában

A gyermekvédelmi rendszer legújabb és jelentősebb átalakítása 2014. január 01-jével lépett életbe, a jogszabály módosítás alapján a családjukból kikerült gyermekeket elsősorban nevelőszülőnél kell elhelyezni. A cél az, hogy a gyermekek családi környezetben nevelkedjenek vér szerinti családjukból történő kiemelésüket követően is. A nevelőszülői életpálya, a jogszabály módosítás és annak megvalósítása kapcsán kérdeztük a Letenyei Járási Gyámhivatal vezetőjét, Szummer Ágnest.

 

letenye-szummer-agnes.jpg

 
- A módosítás értelmében tizenkettedik életévüket be nem töltött gyermekek esetében kell biztosítani elsősorban a nevelőszülős elhelyezést, ha erre nincs mód, akkor a gyermek intézményi elhelyezésére kerül sor. A gyakorlati megvalósítás azonban nem egyszerű, mivel jelenleg a Zala Megyei színtéren nincs annyi nevelőszülő, hogy valamennyi tizenkét év alatti gyermeket nevelőszülőnél lehessen elhelyezni. A jogszabály végrehajtása érdekében a Zala Megyei Gyermekvédelmi Központ Nevelőszülői Hálózata folyamatosan várja azon személyek jelentkezését, akik családjukból kiemelt gyermekek nevelését, gondozását vállalnák és biztosítani tudnák.

- Milyen feltételek szükségesek ahhoz, hogy valaki nevelőszülő lehessen?

- Az a személy lehet nevelőszülő, aki a 24. életévét betöltötte, cselekvőképes, büntetlen előéletű, magyar állampolgár, aki vállalja és elvégzi a törvény által kötelezően előírt 60 órás, majd 400 órás OKJ felkészítő tanfolyamot. Ezen túl szükséges, hogy fizikailag és pszichésen is alkalmas legyen a gyermeknevelésre, átmenetileg, vagy tartósan képes a vér szerinti családjából kiemelt gyermeknek biztonságos családi környezetet biztosítani, illetve otthona, környezete alkalmas a gyermek fogadására. Ha házasságban vagy élettársi kapcsolatban élő személy kíván nevelőszülőként tevékenykedni, úgy ahhoz házastársa, vagy élettársa írásbeli hozzájárulása is szükséges.

- A nevelőszülőnek milyen juttatásokat, támogatást biztosítanak?

- A nevelőszülői szerep foglalkoztatási jogviszony létesítésével jár. A kihelyezett gyermekek számától függően rendszeres havi díjazást biztosít, a gyermekek ellátásához nevelési díjban, ellátmányban és családi pótlékban részesül. A nevelőszülőt megilleti a szabadság, táppénz, valamint a végkielégítés.

- A nevelőszülő munkája ellátásához milyen segítséget kaphat?

- A gyermekek hivatalos ügyeinek intézését a gyámhivatal által kirendelt gyermekvédelmi gyám látja el, valamint szakmai tevékenységének ellátásához rendszeres tanácsadást is kap egy számára kijelölt nevelőszülői tanácsadó személyében. A gyermekek ellátásához a működtető gyermekgondozót biztosít.

- Ha valaki elhivatottságot érez, és nevelőszülőnek szeretne jelentkezni, úgy hová kell fordulnia, hol érdeklődhet?

- A jelentkezők a zalaineveloszulo@gmail.hu e-mail címre írhatnak, továbbá telefonon Tóthné Németh Erika szakmai vezetőnél a 06/92-596-001, vagy a 06/30/533-4299 telefonszámon, illetve előzetes időpont egyeztetés után személyesen a Zala Megyei Gyermekvédelmi Központ Gyermekotthonában a Zalaegerszeg, Landorhegyi u. 35. szám alatt érdeklődhetnek.