Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2012.05.10

Flórián-nap: 125.-ik születésnapját ünnepelte a letenyei ÖTE

A Szent Flórián szobornál május 6-án (vasárnap) megtartott ünnepség során elsőként Mándli Géza a letenyei székhelyű Körzeti Önkéntes Tűzoltó Egyesület elnöke köszöntötte a jelen lévő horvát és szlovén vendégeket, valamint Halmi Béla letenyei és Birkás Zoltán kistolmácsi polgármestereket és a szép számmal megjelent önkéntes tűzoltókat. 

 

 

Mint elhangzott az ÖTE (egykori nevén Letenyei Önkéntes Tűzoltó Egyesület) ebben az évben ünnepli alapításának 125.-ik évfordulóját, melynek tagjai a régi időkben tűztől, víztől védték a lakosságot, aratás, betakarítás idején figyelőszolgálatot láttak el. 
Bedőcs Attila az egyesület parancsnoka elmondta: Szent Flórián mai követői nem akarnak sem szentek, sem mártírok lenni csak az ő szellemében teszik mindazt, amit az emberiesség, a tisztesség, a becsület ma is megkövetel. Egy-egy felfedezés évekig emlékezetes, de egy tűzoltás, emberélet mentése csak napi hír a médiákban, holott nagy erőfeszítést, koncentrációt igényel a veszélyes feladatokat a tűzoltók részéről úgy ellátni, hogy ne sérüljön testi épségük. A koszorúzást követően elismerések átadására került sor. 

 

 

Az egyesület az Év Ifjúsági Tűzoltója címet Oláh Norbertnek adományozta, az Év Önkéntes Tűzoltója kitüntetést pedig Bedő Tamás vehette át. Az ünnepség végén Mándli Géza elmondta: a testvértelepülésünkről Prinzersdorfból kapott tűzoltó autót meghozatala óta a mai napig gondozza a több évtizednyi önkéntes tűzoltó múlttal rendelkező kitüntetett letenyei Májer József, akinek tiszteletére a gépjármű nevét május 6-án Józsi bácsira keresztelték át. A Flórián-napi letenyei ünnepség a szentmise után ifjúsági bemutatóval és a tűzoltóságnál vendéglátással folytatódott.

 

 

A mappában található képek előnézete Szent Flórián Napi ünnepség -Letenye-