Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2014.01.28

Fekete István témahét a borsfai iskolában - Fotókkal

Iskolánk 2001-ben vette fel a Fekete István nevet. Azóta minden évben megemlékezünk a születésnapján, január 25-én az íróról.
Azért az ő nevét választottuk, mert nagyon sok könyvet, novellát írt a természetről, állatokról, amelyek közel állnak a gyerekekhez. Gyönyörűen érzékelteti a természet szépségét, az állatok iránti rajongását, a vadászat és a természet összhangját. Fontosnak tartjuk iskolánkban a természet szeretetét, tiszteletét, az olvasás népszerűsítését. Mindez megvalósítható az ő művein keresztül. Szeretnénk, ha nemcsak a Vuk, a Tüskevár, a Téli berek lenne ismert, hanem számtalan más regénye és novellája. Ezért is kapnak a gyerekek minden évben az emléknapon más-más műveket tanulmányozásra.
2010-ben egy TÁMOP pályázat keretében tartottunk először témahetet, amelyet az író emlékének szenteltünk.
Most, január 20-24 között ismét egész héten Fekete István munkásságával és a természettel foglalkoztunk. Előzetes feladatokat is kaptak a tanulók. Csapatokat alkottak osztályonként, csapatnaveket választottak, kitűzőket készítettek. Ilyen csapatnevek születtek: RAVASZ RÓKÁK, ŰRMÓKUSOK, ERDÉSZEK, ERDEI RÓKÁK, VADLUDAK, TÁS, VUK, BAKKECSKÉK, FÜRGE RÓKÁK, VIDRA CHEFEK.
Novellákat olvastak, amelyekkel kapcsolatban a vetélkedőn kaptak kérdéseket. Tablókat készítettek a felsősök Fekete István műveiről, állatairól, a Kis-Balatonról, a szarvasról, őzről, rókáról, vaddisznóról, az alsósok pedig a madáretetők vendégeiről. Dalszöveget írtak, amelyet a zárónapon előadtak. Filmet is néztünk az író munkásságáról.
Ellátogattunk a Bánokszentgyörgyi Erdészet Haraszti dámkertjébe is, ahol egyik nap a felsősök, másik nap az alsósok vehettek részt vadetetésen. Nagy élmény volt rakni a szénát, a tápot és a zabot az etetőkbe. Természetesen néhány magaslesre is felmásztak az érdeklődő gyerekek, vagy távcsővel kémlelték az erdőt, hátha jönnek a dámok. Szerencsére néhányat meg is pillanthattak.
Szerdán pedig lövészversenyt rendeztünk, a szerencsések el is találták a célpontot. Volt olyan „mesterlövész”, aki kettőből kettőt talált! Nagy élmény vol!
Lehetett verset és prózát írni állatokról, vagy rajzolhattak is a vállalkozó kedvűek. Nagyon színvonalas alkotások születtek, amelyeket a zárónapon jutalmaztunk, az iskola folyosóján pedig kiállítottunk, hogy bárki megtekinthesse.
A témahetet ünneppel zártuk, amelyet részvételével megtisztelt Cseresznyés Péter országgyűlési képviselő is. Beszélt a gyerekeknek arról, hogy miért egyik legkedvesebb írója Fekete István, sőt ajándékba is hozott néhány könyvet az író munkáiból.

Megkoszorúztuk az író szobrát,amely az iskola udvarán áll. Majd a már említett díjkiosztó után vetélkedővel folytattuk a napot. Az alsótagozatosok osztályonként oldottak meg feladatokat, a felsősök pedig csapatonként. Itt 10 csapat versengett. Volt TOTÓ Fekete Istvánról és vadászatról, képösszerakó, keresztrejtvény, szókereső az íróval kapcsolatban, előzetesen olvasott novelláiból kérdések, betűkból kellett műcímeket alkotni, énekeltek önállóan írt dalszöveget állatokról. A végén pedig az elmaradhatatlan Activity tette próbára a csapatokat.
A verseny végén mindenki értékes jutalmat kapott.
Az első három helyezett csapat a felsős csapatversenyen:
ERDÉSZEK / 6.o./   
ERDEI RÓKÁK /6.o./
BAKKECSKÉK /7.o./
Vers- és prózaíró verseny helyezettjei:
VERSEK
FEKETE RÓKABUNDA / HUSZ FANNI 4.o. /
A DENEVÉR / SOMODI ORSOLYA 4.o. /
BAGOLY / KISS ZSÓFIA 6.o. /
PRÓZAÍRÁS
I.KATEGÓRIA /3-6.o. /
1. A KIS CINEGE / MOLNÁR VANDA 6.o. /
    CI-NYI TALÁLKOZÁSA NYAUVAL  / NÉMETH ANNA 6.o./
2. AZ ÉN NYUSZIM / HÁCSKÓ MARCELL 6.o./
3.A RÓKACSALÁD / FEITLI NAPSUGÁR 3.o. /
II.KATEGÓRIA /7-8.o./
BÚS CSEND / SOMODI KLAUDIA 8.o. /
A LEGHŰSÉGESEBB TÁRS, A KUTYÁM / BEKŐ MÁTÉ 7.o. /
BUNDI, A DRÁGASÁG / BEDŐ ISTVÁN 8.o./
Rajzverseny legjobbjai:
Lábodi Flóra 1.o.,  Orsolya Martin 2.o.,  Barta Emília 2.o.,  Feitli Napsugár 3.o.,  Hácskó Máté 3.o.,  Tóth Vanessza 3.o.,  Bedő Viktória 3.o.,  Koller Dzsenifer 3.o.,  Bedő Csaba 4.o.,  Balázs Barbara 4. o.,  Husz Fanni 4.o.,  Révész Gergő 5.o.,  Dénes Jázmin 5.o.,  Németh Anna 6.o.
Reméljük mindenki jól szórakozott, s hasznos tapasztalatokkal ,új ismeretekkel fejezte be ezt a hetet. Külön köszönjük a Zalaerdő Zrt. 2.sz. Bánokszentgyörgyi Erdészetének támogatását és segítségét !
    (Hopp Marianna, a témahét szervezője/ magyar-történelem szakos tanár)