Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2013.11.06

Emelt összegű finanszírozás az egészségügyi alapellátásban - Videó

A napokban kapják kézhez egy összegben az egészségügyi alapellátásban dolgozók az emelt szintű finanszírozást, a visszamenőleg tíz hónapra járó összeg összesen 6,14 milliárd forint. Erről Szócska Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériuma egészségügyért felelős államtitkára beszélt szerdán Budapesten.

egeszsegugy-beremeles.jpg

Az államtitkár elmondta: ennek köszönhetően egy háziorvosi praxis kártyapénzben átlagosan havi 45-46 ezer forinttal kap többet, a védőnők területi díjazása 4-5 ezer forinttal nő, attól függően, hogy mekkora területet látnak el. A védőnők ellátottak után járó pontértéke is emelkedik, így átlagosan plusz 13,5 ezer forint havi növekedésre számíthatnak.

A fogászati ügyelet alapdíja 45-60 ezer forinttal emelkedik havi szinten, és többletforrást kapnak az iskola-egészségügyi ellátásban dolgozók is - ismertette Szócska Miklós. A következő évi finanszírozásról szólva az államtitkár kiemelte, jövőre az emelésnél elsőbbséget élveznek majd a védőnők és a területi ellátásban dolgozó fogorvosok, az erre költhető forrás benne van a jövő évi költségvetési javaslatban.
Szócska Miklós hangsúlyozta, odafigyelnek arra, hogy a mostani emelés valóban eljusson az érintettekhez. Ezzel kapcsolatban elmondta, az egészségbiztosítási pénztár visszamenőleges ellenőrzéseket végez arra vonatkozóan, hogy a tavalyi béremelésre szánt összeget megkapták-e a védőnők. (Egészségügyért Felelős Államtitkárság)