Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2013.11.13

Élő liba volt a letenyei bormustra fődíja

A letenyei Szőlő és Gyümölcstermesztők Egyesülete november 8-án (pénteken) este az iskola ebédlőjében tartotta hagyományos Márton napi bormustráját és újbor szentelését.
Az ügyes kezeknek köszönhetően szép dekoráció várta a népes vendégsereget, akiket elsőként Somogyi András a civil szervezet elnöke köszöntött.
Mint az elnök-települési képviselő elmondta, az elmúlt időszakban szép sikereket könyvelhetett el az egyesület. Egy pályázaton 400 ezer forintos működési támogatást nyertek és - amire még nem volt példa - az adó 1%-os felajánlásokból rekord összegű, 191 ezer forinthoz jutott a letenyei civil szervezet.

letenye-bormustra-somogyi-andras.jpg

letenye-bormustra-1.jpg

letenye-bormustra-2.jpg

letenye-makvirag-citerazenekar.jpg

A nyitás jegyében is minden hónap első péntekén borkezelési, előadásokkal, borozgatással fűszerezett programokra várják az érdeklődőket. (A következő program december 6-án 17 órakor a művelődési házban lesz.) Majd december 27-én (János napján, pénteken) misével egybekötve boráldás lesz a templomban - mondta a bormustra elején Somogyi András.
A mustrát Dr. Pálfi Dénes a Da Bibere Zalai Borlovagrend tiszteletbeli nagymestere (Letenye díszpolgára) és Horváth Miklós a borlovagrend tagja vezette, melyen Halmi Béla polgármester is jelen volt.
Dr. Pálfi Dénes többek között szólt arról is, hogy november közepén már érdemes kóstolgatni, hiszen lassan mutogatja magát a bor. Ha ilyenkor esetleg valamit problémát találunk a hegy levében, akkor az még időben javítható. A kertészmérnök külön felhívta a figyelmet a pincehigiéniai betartására.
Letenye diszpolgárának szavait követően az újborokat Farkas Károly plébános szentelte meg.

letenye-marton-napi-bormustra-borok.jpg

letenye-borbarat-holgyek.jpg

letenye-bormustra.jpg

letenye-bormustra-3.jpg

Ezt követően megkezdődött a bormustra, amely során több alkalommal is igényes népzenei összeállításokkal szórakoztatta az egyesület tagságát és a meghívottakat a Cselényi Attila vezette Mákvirág Citerazenekar. A több fajta borkorcsolyáról és a mindig terített asztalokról az ügyes Letenyei Borbarát Hölgyek csapata gondoskodott.
A program során több mint 40 bormintáról hangzott el vélemény, a jó hangulatot népzenék tolmácsolásával a helyi Mákvirág Citerazenekar garantálta. A legízletesebb bor Bagladi Tibor rizlingszilvánija lett, a gazda Kuprivecz József egyesületi tag által felajánlott élő libát vihetett haza.