Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2014.10.08

Elkerülhetetlenek az újabb Ebolás megbetegedések Európában!

Elkerülhetetlennek látszik az Ebola terjedése Európában, ahonnan sokan utaznak az érintett afrikai országokba és vissza - mondta kedden Jakab Zsuzsanna, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai regionális igazgatója.
Az előzmény, hogy Spanyolországban bizonyossá vált egy olyan ápolónő megfertőződése, aki egy Sierra Leonéból Ebola-fertőzéssel hazatért 69 éves spanyol papot kezelt. Négy másik embert kórházi megfigyelés alá vontak, hogy megakadályozzák a kór terjedését. Ez az első ismert eset a világon, hogy valaki Afrikán kívül kapta el az Ebola-vírust.

 

ebola-betegseg.jpg


Nagy valószínűséggel a jövőben is lesznek ilyen "importált" esetek és hasonlóak ahhoz, mint amilyen Spanyolországban történt - nyilatkozott a Reuters brit hírügynökségnek Jakab Zsuzsanna telefonon koppenhágai irodájából.
Az Európából a (járvány által) érintett országokba és onnan visszafelé történő utazások nagy száma miatt teljesen elkerülhetetlen, hogy ilyen incidensek legyenek a jövőben - mondta.
A WHO európai régiójából már több országban kezeltek ebolás betegeket, akiket Nyugat-Afrikából telepítettek haza, miután elkapták a fertőzést. Ilyen például Franciaország, Nagy-Britannia, Hollandia, Norvégia és Spanyolország. A járvány a három leginkább sújtott államban, Guineában, Libériában és Sierra Leonéban már több mint 3400 emberrel végzett.
Jakab Zsuzsanna felhívta a figyelmet, hogy a pácienseket kezelő európai egészségügyi dolgozóknak,  családjuknak és  közeli ismerőseiknek  legnagyobb a kockázata  a megfertőződésre.

Ez meg fog történni, de szerintünk az a legfontosabb dolog, hogy Európában még alacsony a kockázat szintje, és az európai régió nyugati része van a legjobban felkészülve a világon a vérzéses lázbetegségek, köztük az ebola elleni válaszra - jelentette ki. MTI (Fotó: Ebola - Facebook)