Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2021.11.07

Weboldal készítés vállalkozásoknak - Így kezdj bele!

A weboldal készítés egy rendkívül komplex folyamat, mely előtt számos tényezőt figyelembe kell vennünk mielőtt belevágnánk. Nem egyszerű az igények pontos meghatározása, vagy akár a kivitelező megválasztása, főleg a témában kevésbé jártasak számára.

A weboldal készítés egy rendkívül komplex folyamat, mely előtt számos tényezőt figyelembe kell vennünk mielőtt belevágnánk. Nem egyszerű az igények pontos meghatározása, vagy akár a kivitelező megválasztása, főleg a témában kevésbé jártasak számára.

Ha felkészülten kezdesz neki a megfelelő ügynökség megkeresésének, akkor rengeteg időt és energiát spórolhatsz. Van néhány kérdés, amelyet megválaszolva közelebb kerülhetsz az igényeit körvonalazásához. Nézzük ezeket!

 

weboldal-keszitese.jpg

 

Milyen célt akarsz elérni a weboldaladdal?

 

Ez mind közül a legfontosabb kérdés. Egyrészt könnyebb kialakítani a szükséges funkciókat, valamint a megjelenést, másrészt a fejlesztők is tudni fogják, hogy mire kell kihegyezni a weblapot. A leggyakoribb célok a termékek és szolgáltatások eladása, feliratkozók gyűjtése, portfólió bemutatása és a kapcsolatfelvétel biztosítása. Természetesen ezek csak támpontok, ezer más oka lehet annak, hogy saját weboldalt szeretnél készíttetni.

 

Milyen típusú weboldalt szeretnél?

 

Teljesen más kategóriájú weboldalak szükségesek a különböző célok megvalósításához, webshop funkciók nélkül nem fogsz tudni értékesíteni, de egy faék egyszerűségű weblappal sem fogsz tudni túl sok feliratkozót összegyűjteni. Nézzük a különböző főbb weboldal típusokat!

Standard üzleti weboldal: Egyszerűbb a vállalkozásod online névjegyeként funkcionáló oldalakat sorolunk ide. Néhány aloldalt szokott tartalmazni a legfőbb információkkal, többek közt bemutatja a tevékenységet, kapcsolatfelvételi lehetőségeket biztosít.

Webáruház: Online értékesítésre kihegyezett weboldal, ehhez szükséges funkciókkal felvértezve, például automata számlázással, vagy készletkezeléssel.

 

Blog: Egyszerűbb felépítésű, sok írott tartalmat tartalmazó weblap.

Landing oldal: Jellemzően egy oldalt tartalmazó, hirdetési kampányokat támogató, egy célra kihegyezett weblap típus.

 

Kik alkotják a célcsoportod?

 

Fontos tudni, hogy kik is fogják meglátogatni a készülő oldalt. Nem mindegy, hogy milyen jellemzőkkel rendelkeznek a csoport tagjai. Egészen máshogy kell megszólítani a különböző életkorban lévő csoportokat, de például nagyban meghatározzák a megjelenést és az elvárt funkciókat a célcsoport egyéb demográfiai jellemzői.

 

Funkciók, avagy mit kell tudnia a weboldalnak?

 

Nézzünk néhány alapfunkciót, amit mindenképp elvárhatsz.

Egyedi megjelenés: Nem túl nagy elvárás, hogy ne egy tucat kinézetű sablon weboldalt kapj. Nagyon zavaró lesz, mikor ugyanazt, vagy egy hasonló dizájnt meglátsz a neten és a sablonosság természetesen feltételezi azt is, hogy semmiféle optimalizálás nem volt szempont a tervezés során.

Reszponzivitás: 2021-ben magától értetődő, hogy mobil eszközökön is tökéletesen kell megjelennie a weblapodnak.

Biztonságosság: A hibalehetőségek csökkentése és az illetéktelen használat megelőzése is kiemelt fontosságú.

Fejleszthetőség: Lehet, hogy a későbbiekben bővítenéd a weblapod funkcionalitását, szóval biztosítani kell, hogy erre lehetőséged legyen. Egy oldalépítő bővítmény használata, ehhez jó alapokat nyújthat.

Gyors oldalbetöltés: Felhasználói és keresőoptimalizálási szempontból is kiemelten fontos, hogy a weboldalad minél rövidebb idő betöltsön.

Remélem ez a bejegyzés hasznodra volt abban, hogy egy alapvető képet kapj a weboldal készítés előkészületeiről és jobban fel tudd vázolni az igényeid.