Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2022.05.13

Védőruházat jelentősége egy professzionális konyhában

Már régóta a megfelelő munkaruha használatát tartják az egyik legjobb módszernek a munkahelyi biztonság és védelem előmozdítására. 

 

Az ilyen állítások ellenére azonban még mindig sok cég és magánszemély alábecsüli ezek jelentőségét. Egyesek szükségesnek gondolják ezt a befektetést, míg mások túlságosan időigényesnek, és erőfeszítésnek tartják az arról való megbizonyosodást, hogy tetőtől talpig viselik-e a dolgozók a szükséges védelmi ruhát.

 

munkavedelmi-cipo-2022.jpeg

 

A védőruházat célja 

 

A konyhák nyüzsgő munkahelyek, ahol forró sütők, éles kések, nyílt tűz és néha csúszós, zsíros padló található. Ha a személyzet megfelelő védőruházatot visel a konyhában, az nagymértékben csökkenti a vágásokból, égésekből, esésekből, stb. szerzett sebesüléseket.

 

Továbbá a védőruházat nemcsak a dolgozókat fogja biztonságban tartani, hanem az élelmiszert is megvédi a szennyeződéstől - távol tartja a hajat és a különféle részecskéket, miközben elkészítik és felszolgálják a vendégeknek.

 

Mit kell viselni?

 

A hajháló és az eldobható kesztyű minden professzionális konyha alappillére, de itt még nem ér véget a történet. Kétsoros kabátot kell adni a főzőszemélyzetnek, hogy elkerüljük a kiömlés vagy a forró készülék által okozott égési sérüléseket. A hosszú ujjak pedig megvédik őket a zsúfolt konyha melegétől is. 

 

Továbbá a kabát felett kötényt kell viselni, amely további védelmet nyújt a különféle élelmiszerekkel, felszerelésekkel és forró folyadékokkal szemben, ugyanakkor professzionális megjelenést biztosít. 

 

Továbbá a megfelelő munkavédelmi cipők is ugyanúgy az alapkövetelmények közé sorolhatók a vendéglátóiparban, mivel megvédik az alkalmazottakat a megcsúszástól, a felhólyagosodástól és a forró olajok vagy vegyszerek behatolásától. Ezeket a cipőket kifejezetten ennek figyelembevételével tervezték, így speciális felsőrésszel és talppal rendelkeznek - a Hunpohár Webáruház munkaruhái között pedig számtalan darab megtalálható belőlük. 

 

 

Egyéb ruházati típusok

 

A tisztításból eredő védőruházat a takarításban részt vevő személyzet számára is szükséges. Ez a viselet megfelelő védelmet nyújt a vegyszerek és egyéb tisztítószerek ellen, amely jellemzően szemvédőt, speciális kesztyűt és ruházatot foglal magában. A gumikesztyű és a vízálló kötény szintén hasznos a ruházati sérülések megelőzésében.

 

Tényezők a választásnál

 

A megfelelő védőruházat meghatározásához először is elengedhetetlen, hogy tisztában legyünk azokkal a lehetséges veszélyekkel, amelyekkel az alkalmazott szembesülhet a munka során. Aztán az is egy fontos tényezőnek számít, hogy a ruházat megfeleljen az ő munkakörnyezeti igényeinek.

 

Igényel-e karbantartást ez a viselet? Ez egy fontos kérdés annak biztosítására, hogy minden alkalmazott hozzáférjen a működőképes, jó állapotú védőruházathoz.

 

Milyen gyakran kell cserélni őket? Ennek a kérdésnek a megválaszolásához figyelembe kell venni a dolgozók számára elérhető méretválasztékot is, és gondoskodni kell arról, hogy mindenkinek legyen megfelelő védőruházata.