Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2021.11.14

Turmixgéppel az egészséges életmódért

A kiegyensúlyozott táplálkozás az egészséges életmód nagyon fontos része. Ha odafigyelünk a testünkre, ha tudatosan táplálkozunk, azt a szervezetünk minden bizonnyal meg is fogja hálálni. Fontos, hogy sok zöldséget és gyümölcsöt fogyasszunk. A zöldségeket párolva vagy főve, levesekben, főzelékekben fogyasszuk, de az az igazán ideális, ha nyersen visszük be a szervezetünkbe. Vannak igen ízletes zöldségek, mondjuk a sárgarépa, amit szívesen el is rágcsálunk, de például a nyers spenótlevéllel már nehezebben birkózunk meg. De ha egy ízletes, almás, banános turmixhoz vagy smoothihoz adunk hozzá néhány levelet, máris élvezhetőbb lesz ez a zöldség, és egy igazi vitaminbomba lesz a végeredmény. E vitamindús és rostos italok elkészítéséhez azonban elengedhetetlen egy megfelelő turmixgép. A piacon már hatalmas a kínálat a turmixgépek terén is, ha be szeretnénk szerezni egyet, érdemes körültekintően dönteni.

 

turmix.jpg

 

Az első szempont, amit vásárlás előtt át kell gondolnunk, hogy milyen célra is szeretnénk használni; keményebb zöldségeket, szeretnénk krémesre turmixolni vagy csak banán és eperturmixot készítenénk vele? Ha magunkkal szeretnénk vinni az elkészített italt, akkor elegendő egy adagot készítő gépeket választani, de ha otthon szeretnénk elfogyasztani a turmixot vagy smoothit, akkor a nagyobb kehellyel rendelkezőt kell választani. Ha jégkását is készítenénk, akkor jégaprító funkcióval ellátott típust érdemes vásárolni.

 

Figyeljünk oda a turmixgép teljesítményére és a fordulatszámra is. Minél nagyobb teljesítménnyel bír, annál magasabb fordulatszámra képes. Csak az ilyen gépek képesek a kemény zöldségeket és gyümölcsöket krémesre és selymesre turmixolni. Így biztos nem maradnak a lében nagyobb darabok, amelyek kellemetlen élményt nyújthatnak iszogatás közben. Ha igazán erős és profi gépet szeretnénk, akkor érdemes a 30 ezer fordulat/perc teljesítményű típusok között válogatni. Természetesen az alacsonyabb 10-15 ezer fordulat/perc teljesítményű készülékkel is nagyon finom és élvezhető italokat tudunk készíteni. Ami a késeket illeti, azokról sem szabad megfeledkeznünk, hiszen a gép hatékonyságát ez nagyban befolyásolja. A nyolc késes eszközök kisebb teljesítmény esetén is kitűnő munkát képesek végezni.

 

A kínálatban azonnal felfigyelhetünk arra, hogy léteznek műanyag és üveg kehellyel ellátott típusok is. Mindkettő büszkélkedhet előnyös tulajdonságokkal. Az üvegkelyhes talán legfontosabb előnye, hogy jól bírja a meleget. Ez nagyon fontos, ha krémleveseket szeretnénk készíteni. Az üveg jobban bírja a strapát, nem okoz benne sérülést a jég vagy a fagyasztott gyümölcs aprítása sem. Nem színeződik el, ellentétben a műanyaggal, amely a különböző színű italok miatt, elveszítheti áttetszőségét, illetve mattá válhat. Az üveget könnyebb tisztítani is, még a mosogatógépbe is betehetjük. Az üvegkehely hátránya a nagyobb súly. Jóval nehezebbek, mint a műanyag típusok. Ha tele van turmixszal, akkor nagyobb erőre van szükség a mozgatásához. Ha jobban megfigyeljük a termékeket, láthatjuk, hogy az üvegkelyhes turmixokból maximum 1,5 litereset találunk, ez is a súly miatt indokolt. A műanyagnál találunk 2 literes vagy még nagyobb töltőkapacitású típusokat is.

 

A kisebb, egy adagos mix&go elnevezésű turmixgépek nagyon kelendők, hiszen ezek előnye, hogy abban a palackban vihetjük magunkkal az elkészített vitaminbombát, amelyben készítettük. Ez nagyon praktikus, hiszen nem kell a nagy kehelyből kis palackba öntögetni az italt, így kevesebb a mosogatás vár ránk. Reggelente, indulás előtt így nagyobb kedvvel is készítjük el ezt a finom és egészséges italt.