Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2022.04.12

Terítéken a márványsajt – Eheti-e a kutyám?

A sajtok világa kifejezetten sokoldalú. Kecskesajt, tehénsajt vagy bivaly tejéből készült mozzarella. Trappista, edámi, camembert, parmezán vagy éppenséggel a sokakat megosztó kéksajt kerüljön a terítékre, garantáltan illeni fog a hozzá ajánlott borhoz és gyümölcshöz. 

 

A márványsajt, vagy más néven kéksajt esetében teljes mértékben 2 ellentétes táborra eshetnek az emberek, hiszen nincsen olyan, aki ne szeretné vagy egyenesen ne udorodna már a szagától is. Legyen szó a francia Roquefortról vagy az angolt Stiltonról, mindkettő esetében egy kifejezetten intenzív ízvilág társul a szagokhoz. Ugyan te magad könnyen el tudod dönteni, hogy megörvendezteted-e magadat ezzel az ínyencséggel, vagy sem, azonban kiskedvenced esetében más a helyzet. 

 

sajt.jpeg

 

 

A sajt és a kutya kapcsolata

 

Mint minden olyan étel esetében, amelyet a gazdi eszik, a kutya érdeklődést mutat iránta és sokszor kap is egy-egy falatkát, azonban mi a helyzet a kéksajt esetében? Megoszthatod ezt az egyedi élményt a négylábú barátoddal? Érdemes tüzetesebben is utánaolvasnod egészsége megőrzése érdekében!

 

Mint a legtöbb sajtnál, az érési folyamatokat különböző baktériumok okozzák és támogatják. A kéksajt esetében a Brevibacterium linens felel ezekért a folyamatokért és okozza azt a sokak számára kellemetlen, lábszaghoz hasonló illatot, amelynek hatására a márványsajt rajongóinak összefut a nyál a szájukban. Ennek ellenére ahány sajtkészítő, annyi szokás és annyiféle márványsajttal találkozhat az ember a gasztronómiai utazása során. 

 

Azonban jelen esetben a sajt és a kutya közötti kölcsönhatásra vagyunk kíváncsiak, hiszen nem minden emberi étek támogató az ebek számára. A sajtok alapvetően nem mérgezőek számukra, alkalomadtán lehet őket is kényeztetni ezekkel a tömör vagy éppenséggel légies sajtfajtákkal. Amelyre mindenképpen érdemes figyelmet fordítanod, az a mennyiség. Hiszen nagyobb fogyasztás esetében könnyen hasmenéshez vezethet a falánkság. A túlzott zsír- és laktózfogyasztás sem támogató a kutyusnak hosszú távon, így mindenképpen be kell tartani a mértékletesség elvét.

 

Mi a helyzet a márványsajttal?

 

Amennyiben szeretnél még többet megtudni azokról az élelmiszerekről, amelyeket érdemes mellőznöd, akkor olvass tovább a Kutyabarát Magazin táplálási tanácsok rovataiban! Márványsajt esetében azonban érdemes vigyázni és levenni a kedvenced étlapjáról. Nem feltétlenül mérgezőek, azonban semmiképpen sem támogatják a kutyus egészségét. Mindezért pedig az érési folyamat során felszabaduló Penicillium penészgomba okolható, amely veszélyes a kutyák számára.

 

Kisebb mennyiségtől ugyan nem lehet nagy bajuk, azonban azoknál a kutyusoknál, akik érzékenyebb gyomorral rendelkeznek, emésztési problémákat okozhat, mint a hányás és a hasmenés. Sajtok esetében inkább válaszd a nem penészes típusokat, mint a trappista, az edámi, a parmezán vagy más lágysajtok.