Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2022.09.13

Szemölcs elleni ecsetelő használata

A szemölcs elleni készítmények, szemölcs elleni ecsetelők helyi alkalmazású szerek a szemölcsök otthoni kezelésére. A legtöbb szemölcs a humán papilloma vírus (HPV) fertőzés okán jön létre. A HPV vírusnak rengeteg fajátja ismert, és különböző bőrtüneteket okozhatnak. A szemölcsök formája nagyban függ a HPV fajtájától, attól, hogy hol alakult ki és milyen állapotban van az adott bőrfelület. Az otthoni szemölcs kezelésre a legelterjedtebbek azok a szemölcs elleni készítmények, melyek szalicilsavat vagy vérehulló fecskefű kivonatot tartalmaznak.

 

szemolcs-elleni-ecsetelo.jpg

 

A szemölcsök legtöbbször az ujjakon, a kézháton tűnnek elő, de nemi szerveken vagy az arcon is elfordulnak. Ha orvoshoz fordul velük, általában fagyasztásos módszerrel vagy sebészi úton lépnek fel velük szemben a szakemberek. A sebészi módszer lehet elektromos vagy lézeres megoldás is.  A szemölcsök sajnos hetekig vagy évekig is problémát okozhatnak, mert vagy nem megfelelően, vagy sehogy nem kezelik őket.  A szemölcs típusa határozza meg az eltávolítás módját, ezért fontos, hogy szakembernek mutassa meg a szemölcsöt, mielőtt házilag kezelni kezdi. Lehet, hogy a bőrgyógyász is javasolni fogja a helyi szemölcsirtó szerek alkalmazását.

Szemölcs ecsetelő, sprayk és tapaszok

Szemölcs elleni ecsetelő

A szemölcs elleni készítmények, szemölcs elleni ecsetelők a kézen, lábfejen, térden, arcon megjelenő és gyorsan szaporodó érdes felületű, kemény tapintású, bőrrel egyező színű, lapos formában megjelenő hámelváltozások kezelésére szolgálnak, különösen például az uszodai fertőzés eredetű szemölcsökre. Anyajegy vagy nem bizonyítottan vírusos szemölcs esetén nem szabad használni ezeket.

 

szemolcs-elleni-ecsetelo-kozonseges-szemolcs.jpg

(A kép forrása: Webbeteg)

Szemölcs fagyasztó spray

A patikákban kapható szemölcs fagyasztó sprayk precíz szórófejének hála a hatóanyag a szemölcsre kerül, és nem károsítja a körülötte lévő bőrt. Egy hideg anyagot tartalmaznak, mely használata után a szemölcs kis hólyagot képezve leesik vagy a szervezet a sérült sejteket kilöki a szemölccsel együtt Mindössze 1 perces kezeléssel az eredmény 1-2 hét után már látható.

Szemölcsirtó tapaszok

A szemölcsirtó tapaszok a tenyéren, talpon található szemölcsök ellen használhatóak, lényegében orvosi kötszerként funkcionálnak. Hatóanyaguk a triklór- ecetsav, mely igen hatásos hámosító vegyület. A hatóanyagot egy puha védőkorong veszi körbe, hogy védelmezze a szemölcs körüli egészséges bőrfelületet. A gél hatására a szemölcs hámlásnak indul és fokozatosan elmúlik. A tapaszok szinte mindegyike bőrbarát és bőrirritációmentes ragasztót tartalmaz a bőrhöz tapadás érdekében.

Vérehulló fecskefű oldatok a szemölcs elleni készítmények között

A vérehulló fecskefű vagy népies nevén kecsketej, aranyfű, rántófű, árokpartok mentén, erdők szélén növő évelő növény. Megsértve belsejét, narancssárga tejnedv folyik ki belőle. Nagyjából 30 féle alkanoidot tartalmaz, többek között fájdalomcsillapító, görcsoldó hatóanyagokat. Mivel kiváló vírus és baktérium ölő hatással bír, szemölcs elleni ecsetelők fő hatóanyagaként is alkalmazzák. Az alkaloidoknak nem csak vírusellenes, de sejtosztódás gátló hatása is ismert. Ezért hatásos lehet szemölcsök vagy tyúkszem kezelésére is.

Szemölcsirtó, tyúkszemirtó

Fontos tisztázni, hogy a tyúkszem és a szemölcs nem egy és ugyanaz. A szemölcsöknek vírusos eredete van, míg a tyúkszem a bőrre nehezedő nyomás miatt jön létre, a lábujjak felső részén, a kisujj külső szélén, a két lábujj között vagy a talpon. A tyúkszem a bőr felszínén kiszélesedő kúp alakot vesz fel, nyomás hatására pedig a kúp hegye a csonthártyába nyomul, ez nyomhatja az idegeket, emiatt fájdalmat érzünk.

A tyúkszem elleni tapaszok, ecsetelők különböző formákban elérhetőek, ragasztós tapaszos megoldással, de ecsetelő oldatként is. Mivel nem azonosak a szemölccsel, más termékeket kell használni a kezelésükre is. A tapaszok között olyanok is vannak, melyek puha párnaként támasztják alá a tyúkszemet, hogy minél kevésbé okozzon fájdalmat járáskor, persze közben folyamatosan adagolják a hatóanyagot.

A patikákban kapható tyúkszemtapaszok főként szalicilsavat, tejsavat tartalmaznak, ily módon puhítják a bőrkeményedést. Ha ezek használata nem hoz eredményt, sebészi beavatkozás válhat szükségessé.