Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2022.07.01

Szabadúszó életforma: neked való, vagy sem?!

Amikor pár éve, friss 40-esként a jó Isten tudja már hányadik munkahelyemen dolgoztam, ahol történetesen benzinkúti shopeladó voltam – nappalos-éjszakás váltott beosztásban –, tudtam, hogy váltani/változtatni kell, mert ez nem állapot.

 

Persze halvány lila dunsztom sem volt, hogy merre, miként induljak tovább érettségivel, OKJ-s képzéssel, és kábé társalgási szintű angol nyelvtudással a tarsolyomban. Ezért ott kerestem első nekifutásra a megoldást az egzisztenciális problémáimra, ahol manapság már egyre többünk: a világhálón fent lévő közösségi oldalakon, fórumokban és egyéb platformokon. A vakszerencsének köszönhetően egyszer a legnépszerűbb közösségi oldalon szembejött velem egy angol nyelvű csoport hirdetése, aminek már a neve is eléggé rendhagyónak számított az időtájt, ugyanis benne volt a „freelancer jobs” – azaz a „szabadúszó munkák” kifejezés.

 

Mivel veszíteni valóm nem volt, és kíváncsi is lettem, beléptem, hogy alaposabban körül tudjak nézni. Korábban én a szabadúszókra úgy gondoltam, mint a hétvégi haknikon fellépő zenészekre, vagy a különféle jellegű regények, könyvek szerzőire. Éppen ezért meglepően konstatáltam, hogy milyen sokféle munkalehetőség érhető el a weben még nekünk magyaroknak is. Tény, hogy némi számítógépes ismeret és angol nyelvtudás nélkül nemigen lehet boldogulni. De, ha ez a két dolog adott, akkor akár pár hónap alatt is a saját magad főnöke lehetsz. Otthonról dolgozhatsz, és mindehhez – az internet kapcsolaton kívül – elég lesz egy személyi számítógép, vagy akár egy nagyobb képernyős laptop is.

 

online-munka.jpg

 

Egy fontos kérdés: milyen jellegű online munkák vannak?

 

Gyakorlatilag az összes olyan munkatípus megtalálható a neten, amit alapesetben az ember egy céges irodában ülve végez számítógépet használva. A többi között ilyen az adatrögzítés és egyéb adminisztrációs jellegű munkák: szövegek szerkesztése, táblázatok kitöltése, egyéb virtuális asszisztensi teendők. De képességeidtől függően lehetsz akár szabadúszó grafikus, programozó, helpdeskes (ügyfélszolgálatos), sőt még cikkíró és akár freelancer fordító is (ez a tevékenység engedélyköteles). Természetesen a „lista” ennél jóval hosszabb, és ha komolyabban érdekel a téma, akkor meglepően sok egyéb munkatípus is találhatsz a manapság egyre népszerűbb online távmunka portálokon. Persze a távmunka oldalak mellett, ha úgy alakul, akár olyan webhelyeken is körülnézhetsz mint a bónuszkód.com, vagy más oldalak, ahol egyéb jellegű hasznos információkra és érdekes tudnivalókra tehetsz szert.

 

Dióhéjban a szabadúszói karrier beindításáról

 

Ahogy a mondás tartja: „minden kezdet nehéz”. Ezt jómagam is megtapasztaltam abszolút zöldfülűként. Ezért, hogy te – kedves olvasó – ne kövesd el a hibáimat, szeretnék pár gondolatot megosztani veled. Gyakori kérdés, hogy miként, hogyan lehet valakiből szabadúszó, ha korábban csak alkalmazotti viszonyban dolgozott. A lényeg, hogy nem szabad kezdetben minden hidat felégetni magad mögött. Eleinte érdemes a „rendes” munkád mellett csinálni például hétvégenként, vagy amikor épp ráérsz, amolyan keresetkiegészítés gyanánt. Bővel elég elvágnod a „bejárós” munkád köldökzsinórját akkor, amikor már elég ügyfeled van ahhoz, hogy mondjuk KATA-s vagy más egyéni vállalkozóként is meg tudj állni a saját lábadon.

 

Persze Róma sem egy nap alatt épült fel, és hidd el, ha sikeres szabadúszó akarsz lenni, akkor a birkatürelem mellé még kitartónak is kell lenned, mert egy stabil ügyfélkör felépítése akkor sem két perc, ha minden létező távmunka oldalon, platformon fent vagy. A jó értékelésekért keményen meg kell dolgozni, de az is igaz, hogy később olyan szintet érhetsz el – például SEO-os cikkíróként –, hogy nem Te loholsz az ügyfelek után, hanem ők keresnek meg téged a kiváló referenciáid, releváns tudásod és tapasztalatod miatt.

 

Ez mind szép és jó, de mik a szabadúszói lét hátrányai?

 

Az előnyök eléggé nyilvánvalók: például ott és akkor dolgozol, amikor és ahol csak akarsz – hacsak nem mondjuk webshop adminisztrátor, vagy adott időintervallumokba beosztott helpdeskes vagy több cégnél.

Szabadúszóként alapesetben nincs hagyományos értelembe vett főnököd, mivel vállalkozóként végzed a tevékenységed, rendszerint külföldi ügyfelek számára. Ezért egyebek mellett a számlák kiállításához, és valamennyire a könyveléshez is értened kell, mert részemről azt tapasztaltam, hogy a komolyabb könyvelőirodák az olyan „kis halakkal”, mint én nem állnak szóba.

 

Emellett ott van az ingerszegény környezet problémája is. Mivel csak virtuálisan kerülsz másokkal interakcióba – például Skype, Viber, linkedIN révén és a freelancer platformok chat funkcióit használva – ezért nincs személyes kontaktus, amit hosszú távon nem mindenki tolerál jól.

Meg kell tanulnod az idődet is megfelelően beosztani, ugyanis számos munkatípus esetén határidők vannak (fordítás, írás, grafikai munkák, programozás), amiket, ha nem tartasz be, akkor könnyen elveszítheted akár még a legjobb ügyfeleidet is.

 

Én nem akarok senkit sem rá- sem lebeszélni arról, hogy szabadúszóként keresse meg a kenyérrevalót. Van, akinek ez az életforma tökéletesen megfelel – mint ahogyan nekem is. De pont a párom a tökéletes ellenpélda, aki ugyan megpróbálkozott az otthonról végezhető távmunkával, amikor váratlanul megszűnt a munkahelye, de egész egyszerűen nem ment neki. Egy szó, mint száz: a döntés a te kezedben van, hiszen Te vagy az, aki legjobban ismeri önmagad…