Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2021.12.24

Politikai, vallási, ideológiai, üzleti érdekek prédája lett a Karácsony

A Változó Világ Mozgalom (VVM) azt vallja, hogy az ünnep különleges érték, nemes örömforrás minden ember és közösség számára.
Az ünnepek egyre hosszabb sorából kiemelkedik a Karácsony, amely évszázadok óta a gyerekek és a családok egyik legszebb, leginkább várt ünnepe.

karacsony-vasarlas.jpg

Ez a léleknemesítő mesék és dalok időszaka, amelynek nem lebecsülendő közhatása van. Sajnos a Karácsonyt is, a többi régi és új ünnepünk többsége is kétes politikai, vallási, ideológiai és nem utolsósorban üzleti érdekek prédája. Ezeket a torzulásokat, különösen a visszataszító vásárlási őrület. amely megcsúfolja a Karácsonyt, a legmeghittebb, legbékésebb ünnepet, előttünk zajlanak, többnyire saját részvételünkkel. Annál inkább tehetetlennek érezhetjük magunkat a profithajsza, a cinkos média, a mindenfajta politikai, vallási és ideológiai érdekkel szemben.

Mi lehet a kiút? Értelemszerűen az igazi megoldás az egészségesebb közállapotok elősegítése, az igazi tudomány és az igazi kultúra támogatása, de lenne egy másik irány, amely sokat segíthet. Ezt úgy is nevezhetjük, hogy az ünnepek privatizálása. Ki kellene vonulni a kultúraellenes tömegkultúra bűvköréből. De mit jelent az ünnepek privatizálása, hogyan lehetne ezt elképzelni?

Például úgy, hogy minden várandóság egy személyes Karácsonnyá válik az érintettek számára, a maga sajátos adventjével. És általában támogatni, ösztönözni kellene, hogy minden ember és minden közösség állítsa saját ünnepi naptárát, saját ízlése és belátása szerint - közölte az MTI Országos Sajtószolgálatával december 24-én a Változó Világ Mozgalomért Közhasznú Alapítvány.