Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2022.09.14

Pici a bors: a parányi lítium gombelemek nagyszerűsége

A manapság már széles körben elterjedt, mindennap használt elemeket azért hozták létre, hogy megkönnyítsék az életünket, hiszen sokféle hordozható elektronikus eszközhöz tökéletesek. A világ egyre inkább a kisebb és még kisebb kütyük felé mozdul el, amelyeket útközben is használhatunk, beleértve a játékokat, személyes eszközöket, orvosi műszereket és egyéb berendezéseket. Mindez a gombelemek használatának növekedését vonta maga után.

 

Mivel a gombelemek kis helyen elférnek, ráadásul a lítium elemek hosszú évekig is tárolhatók, érdemes lehet egyszerre többet, csomagban beszerezni, így szükség esetén kéznél vannak. Ráadásul nem csak azonos típusúakat tudsz csomagban venni, létezik a legkeresettebb típusokból készült válogatás is, ami még praktikusabb.

 

 

taviranyito.jpg

 

 

Milyen eszközök használnak gombelemeket?

 

A kis méretű, hordozható elektronikai eszközök ma már életünk részei, akár az okostelefonok, gondoljunk a naponta többször használt különféle távirányítókra, de akár karórákra, gyógyászati segédeszközökre, amelyek mind gombelemeket használnak. A 18650-Akku.hu gombelem kínálatában megtalálod a hagyományos, eldobható fajtákat éppúgy, mint a tölthető gombelem akkumulátorokat. 

 

A gombelemek éppúgy, mint a más formájú elemek, különböző technológiával készülhetnek, így a klasszikusnak számító alkáli gombelemek mellett ezüst-oxid, valamint lítium érmecellákat is találsz.

 

Lítium érmeelemekkel működtethetők a nagy energiaigényű, megbízható üzemelésű számológépek, bankkártyaolvasók, elektronikus játékok, digitális hőmérők és mérlegek, de a lista végtelen, bizonyára mindenki otthonában számtalan ilyen készülék található.

 

Miben tudnak többet a lítium gombelemek?

 

A lítium érmeelemek általában sokkal vékonyabbak az alkáli vagy ezüst-oxid gombcelláknál, illetve ezek feszültsége 3V. Amikor gombelemre van szükséged, fontos tudni, milyen méret üzemelteti az adott készüléket. A lítiumos érmecellák CR jelölést kapnak, az ezután következő 4 számjegy pedig a főbb jellemzőiket jelölik. Például az egyik leggyakoribb méret a CR2032, amely 20 mm átmerőjű, 3,2 mm vastagságú gombelemet jelöl. 

 

A gombelemek is 2 pólussal rendelkeznek, a negatív pólus könnyen felismerhető, mivel enyhén domború, míg a pozitív pólus/oldal lapos. És akárcsak a más típusú elemeknél, itt is fontos a megfelelő pólusok használata.

 

A lítium érmecellás elemek technológiájukat tekintve az egyszer használatos áramforrások csúcskategóriáját jelentik. Előnyük a hosszú élettartam - az alkáli elemek élettartamának akár hétszerese is lehet -, valamint a hosszú - 7-10 év - eltarthatósági idő, vagyis ennyi időn át képesek ugyanazt a teljesítményt leadni, minimális önkisüléssel tárolhatók. A teljesítmény/méret arányuk így messze a legmagasabb. 

 

A lítium gombelemek jól bírják az időjárás viszontagságait, akár nagyon hidegben is üzemeltethetők, így kültéren is használhatók.