Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2022.01.26

Munkavédelmi ruházat hegesztéshez

A hegesztés azok közé a szakipari munkák közé tartozik, amik sok veszélyt tartogathatnak. A megfelelő védelmet biztosító munkaruhák nélkül nem szabad nekiállni a feladatnak. A test, a végtagok és a fej megóvására is szükség van ahhoz, hogy teljes biztonságban legyünk. Pontosan milyen munkavédelmi ruházatot kell beszerezni? Mire kell mindenképp odafigyelni? Most ezekre adunk választ.

 

 

munkavedelem-hegesztes.jpg

Miért veszélyes munka a hegesztés?


 

A hegesztés egy igen gyakori munka. Azt a célt szolgálja, hogy fém munkadarabokat egyesítsünk általa. Munkavégzés közben hővel és nyomással dolgozunk, aminek hatására oldhatatlan kötést hozunk létre a fémdarabok között. A legnagyobb kockázatot általában a tűz- és robbanásveszély jelenti, de más kockázattal is számolni kell. Például égési sérülések is kialakulhatnak.


 

Vannak olyan eljárások, amik hatására füst, gáz és veszélyes gőz keletkezik. Ezek nagyon káros hatással vannak az emberi szervezetre. Elektromos készülékkel dolgozunk, így az áramütés veszélye is fennáll. Munkavégzés közben pedig kényelmetlen testhelyzetben kell lenni, ami szintén megnehezíti a dolgunkat. Éppen ezért a hegesztéshez választott munkavédelmi ruházat megfelelő védelmet és kényelmes viseletet is kell biztosítson. 


 

Milyen munkavédelmi ruházatra van szükség? 


 

Hegesztéskor nagyon fontos, hogy a ruhák kellő mozgásteret hagyjanak. Erre csak a minőségi darabok képesek, amik szépen idomulnak a testhez. Bár lekövetik a karok, lábak és felsőtest mozgását, mégsem érezzük őket szorosnak. Mindenképp komplett munkavédelmi ruházatra van szükség. Ez azt jelenti, hogy nem maradhat fedetlenül egy testrészünk sem. A hegesztő ruha legfontosabb darabja a lángálló nadrág és kabát, de hegesztő overálra és kötényre is szükség lehet. Kizárólag olyan ruhákat viseljen, amik megfelelnek a szabványoknak! Ez garantálja ugyanis azt, hogy a ruhadarabok kellő védelmet tudnak nyújtani.  


 

Milyen felszerelés ad teljes védelmet? 


 

A munkavédelmi ruházaton felül a védőfelszerelésekre is szükség van. Gondolunk itt például a hegesztőkesztyűre, hegesztőszemüvegekre és védőálarcokra. A viselésük kötelező a hegesztési feladatok ellátásakor. Mivel nagy hővel dolgozunk, ezért nagyon fontos, hogy a kezünket megóvjuk a magas hőmérséklettől. Erre valók a hegesztőkesztyűk. Munkavégzés során szikrák pattanhatnak az arcunkhoz, szemünkhöz. Ha nem viselünk álarcot és szemüveget akár maradandó károsodást is szenvedhetünk. Jobb inkább nem kockáztatni! Ugyanúgy, ahogy a ruháknak, a védőeszközöknek is meg kell felelniük a szabványoknak.  A netpolc.hu weboldalon a minőségi hegesztőruhákat és a szükséges felszereléseket is megtalálja.