Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2023.01.15

Minőségi első váltók nyomában

A bringások jól tudják, hogy vannak olyan alkatrészek, amelyek nélkül lehetetlen lenne tekerni. Éppen ezért, amikor bevásárlásra kerül a sor, akkor mindig a minőséget kell szem előtt tartaniuk. Több váltó létezik, s az egyes kerékpártípusok, márkák is befolyásolhatják a választást.

 

A következő cikkben most az első váltóval ismerkedünk meg egy kicsit közelebbről, és néhány konkrét produktumról is szót ejtünk. Ha érdekel a téma, akkor tarts velem te is!

kerekpar-valto.jpg

A váltók szerepe

 

A váltó a bringa egyik speciális alkatrésze, amelynek minden bringán ott kell lennie. Egy tapasztalt kerékpáros már tudja, hogy mi kell neki, azonban a kezdők és a laikusok talán még bizonytalanok ebben a kérdésben. A Bikepro.hu kerékpár webshop első váltó kínálatában rengeteg termékkel találkozhatunk, de talán első körben ismerjük meg az alkatrész fő funkcióját.

 

Az első váltó, a hátsó váltó, a váltókar, valamint bowden alkotja a bicikli váltórendszerét. Váltó nélkül nehezen találnánk meg a számunkra kényelmes sebességet, vagy sokkal inkább a megfelelő terhelést. Nem bír mindenki egyforma tempóban tekerni, ugyanakkora erővel. A váltó segít abban, hogy a saját igényeinkhez igazodhatunk. 

 

Az első váltó egyértelműen a bringa elején, míg a hátsó a kerékpár hátulján helyezkedik el.

 

Néhány szóban az első váltóról

 

Az első váltó egy olyan szerkezet, ami az egynél több első lánckerékkel rendelkező bicajokhoz szükséges. Segítségével könnyen választhatunk főáttételt. Megannyi márka és modell létezik, de alapvetően mindegyiknek ugyanolyan a kialakítása és a funkciója. Az első váltók többsége a bicajhoz egy bilinccsel vagy konzollal van rögzítve. 

 

A hosszú távú hatékonyság biztosítása csak úgy lehetséges, ha nem silány váltókkal szereljük fel a kerékpárunkat. De milyen márkák termékei között érdemes válogatni? Honnan tudjuk, hogy jól döntünk, ha még azelőtt sosem kellett például váltót vennünk? Lássuk!

 

A modern váltók legismertebb márkái

 

A korszerű láncváltós rendszerek esetében a váltókar, illetve az első, hátsó lánckerekek fogszámarányát tudjuk állítani. Hogyan néz ki ez a gyakorlatban? A szerkezethez tartozó két terelőlemez a láncot az első lánckerékre tereli. Vannak három, illetve két lánctányéros rendszerek is. Teljesen más kategóriába sorolhatjuk az elektronikus váltókarokat. Bármilyen rendszerhez is keresünk váltót, a legfontosabb, hogy a bringával kompatibilis, márkás darabok mellett voksoljunk.

 

Kitűnően helytállnak például a Shimano, a Specialized, a Spyral márka termékei. Megkülönböztetünk még MTB, trekking és városi felhasználásra gyártott váltókat. Mindig oda kell figyelnünk a “42T”, “44T” vagy “48T” paraméterre a termékleírásban! 

 

A váltók tehát nélkülözhetetlen alkatrészeknek minősülnek, s mindenképpen körültekintően kell eljárnunk a vásárlás során.