Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2021.11.22

Miért érdemes idősebb korban is megtanulni az internet használatát?

A 60 éven felüli korosztály egy része nyitott a modern technológia iránt, azonban szép számmal akadnak olyanok is, akik élből elutasítanak mindenféle kütyüt, mondván nekik ezt túl bonyolult kezelni. 

 

Pedig nekik is érdemes lenne legalább alapszinten megtanulni az internet használatát, hiszen számos előnnyel járhat, melyek közül most csak pár példát ragadnánk ki. 

 

 

idosek-internet.jpg

 

 

Bevásárlás

 

Egy bizonyos kor fölött már gyakoriak a különféle mozgásszervi fájdalmak, emellett a fizikai erőnlét is egyre csökken. Ilyenkor, ha nincs saját autó vagy egy segítőkész hozzátartozó a közelben, akkor igen fárasztó tud lenni a boltról-boltra járás és a cipekedés, pláne, ha nagyobb bevásárlásról van szó. 

 

Jelenleg a járvány miatt pedig egyébként is ajánlott kerülni a zsúfolt helyeket, főleg azoknak, akiknek a koruknál fogva gyengébb az immunrendszerük. Ezért a vásárlásokat sokkal célszerűbb online intézni!

 

Manapság már a hipermarketek is foglalkoznak házhoz szállítással, így az élelmiszert is meg tudjuk rendelni az interneten keresztül. A futár egészen a bejárati ajtóig hozza a vásárolt termékeket, ezzel pedig rengeteg időt és fáradozást lehet megspórolni. Aki egyszer megtapasztalja, hogy milyen kényelmes és egyszerű ilyen módon intézni a bevásárlást, az alighanem később is szívesen folyamodik ehhez a módszerhez.

 

Szórakozás

 

A rádió kedvelt médium az idősebb korosztály körében, hiszen az ő fiatalkorukban még csak elvétve akadt TV-készülék a háztartásokban, és a hazai televíziószolgáltatás is igencsak gyerekcipőben járt. A rádiózás viszont már a múlt század derekán is a családok mindennapjainak a része volt. 

 

Persze közel sem biztos, hogy egy nyugdíjas korú ember a mai fiatalok körében népszerű zenékért és előadókért rajongana (bár ilyenre is akad példa), de valószínűleg szívesebben hallgatja azokat a dalokat, amelyek az ő ifjúkorában voltak nagy slágerek. 

 

Hogy hol sugározzák ezeket? Például a ! Az egyik legnépszerűbb hazai csatorna kínálatát a Retro Rádión! Az egyik legnépszerűbb hazai csatorna kínálatát ‘60-as, ‘70-es, ‘80-as és ‘90-es évek zenéi adják, igényes összeállításban, lelkes műsorvezetők közreműködésével. 

 

Ezen az adón békében megférnek egymás mellett Kovács Kati, Korda György, a The Rolling Stones, David Bowie, a Kraftwerk, Tina Turner, Michael Jackson, a Neoton Família és a Hungária együttes legnagyobb slágerei is, hogy csak pár nagy nevet említsünk. 

 

Aki pedig nem rendelkezik rádiókészülékkel, vagy a lakhelyén nem fogható a csatorna, annak sem kell elcsüggednie, ugyanis az interneten, az Online Rádió weboldalán bármely településről elérhető az adás, kiváló hangminőségben, recsegés nélkül. 

 

Kapcsolattartás

 

Sajnos sok idős ember magányos amiatt, mert a gyermekei az ország egy távolabbi pontján, esetleg külföldön élnek. Egy csevegőprogram használatával azonban nem csak beszélgetni lehet korlátlanul, hanem akár videotelefonálni is! Így mégiscsak sokkal személyesebb hangvételű lesz a társalgás, hiszen a felek láthatják is egymást a kamerán keresztül.