Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2022.06.29

Mi az a járható üveg?

Hallottál már a járható üvegről? Még nem? Akkor ezt a cikket neked szántuk. Eláruljuk, hogy mit érdemes tudnod ezekről a különlegességekről, miből áll és, hogy hol érdemes őket használni. Ez egy olyan megoldás, amivel drámai vizuális hatást lehet elérni, érdekes helyeket teremtve az érdeklődők számára. Lássuk tehát!

 

Mi a járható üveg?

 

A Class Üvegstúdió szerint a járható üveg - más néven taposó üveg - minimum három üveglapból tevődik össze, amelyet nagy szakítószilárdságú fóliával ragasztanak össze. Ennek a fajtának az a különleges vonzereje, hogy az átlátszó anyag teljesen biztonságos és stabil felületet eredményez. Sokoldalú, így hatalmas előny egy kreatív belsőépítész számára, aki valamilyen egyedi megoldásban gondolkodik. Tökéletes választás otthonokban vagy éppen kereskedelmi üzletekben, ahol növelni szükséges a természetes fény mennyiségét.

 

A járható üvege 2-3 rétegű edzett laminált lapokból állnak, amihez speciális tartószerkezet tartozik. Ezáltal nagyjából ötször olyan erős, mint a hagyományos üvegek, ráadásul kétszer olyan biztonságosak, hiszen járásra tervezték őket. A fa szerkezeteknél is stabilabbak, így bárki számára remek választások lehetnek.

 

jarhato-uveg.jpg

(Fotó: Pexels/Alex Staudinger)

 

Hol alkalmazzák a járható üvegeket?

 

Pontosan azért, mert átlátszó, fényt juttat az olyan helyiségekbe, ahol nincsen belőle elegendő. Gyakran kerül elő olyan terekben, ahol szintek közötti mozgás van, mint sétányok, lépcsők, pincék, illetve teraszok. Ez a megoldás lehetőséget ad arra, hogy adott ingatlanokban vagy kereskedelmi üzletekben drámai vizuális hatást érjünk el. Ezzel a látogatók számára egy kis izgalmat csempészve a mindennapokba.

 

Ezzel a típussal legtöbbször az üveglépcsők vagy üvegpadlók esetében találkozhatunk, hiszen egyre nagyobb teret hódítanak a modern fejlesztések. A belsőépítészet mindig törekszik az újdonságokra, a korszerű és praktikus anyagokra, ami teljes mértékben elmondható a járható üvegekről is. Megjelenésük kapcsán elmondható, hogy elegánsak, így bármely otthonban, üzletben, épületben megállják a helyüket. Ha pedig tovább fokoznánk az izgalmakat, akkor az egyedi megvilágítással még különlegesebbé tehetjük az összhatást.

 

Mit érdemes tudni az üvegfelületekről?

 

Az üvegeknek a járhatósága a használhatóság mellett fontos biztonsági kérdésnek számít. Nem mindegy ugyanis, hogy mennyire tapad, mennyire csúszós, mennyire segítik a biztonságos járást. A legtöbb üveglap azonban szinte ugyanolyan, mint a megszokott padlók és burkolatok. Mivel a táblák felülete nem teljesen sima, így csúszásmentes felülettel vannak ellátva. A legtöbbször homokfúvott megoldással készülnek, ami érdes felületet eredményez. Akkor is bátran rá lehet lépni, ha az üveg vizes vagy párás lenne.

 

Más kérdés, hogy mennyire lehet őket könnyen tisztítani és mennyire látszik át. A felületek azonban rendszeres karbantartás mellett igen hosszú életűek. A matt vagy a savmaratott változatok pedig gátolják, hogy alulról ne lehessen belátni. Ha a teret vagy a helyiség stílusát szeretnénk meghatározni vele, akkor remek lehetőség a színezhetőségük és a megvilágíthatóságuk. Ezekkel még tovább lehet fokozni az amúgy sem szokványos élményt.

 

Egyes üvegfödémek készülhetnek akár hőszigetelő elemekből, azonban ilyenkor egy speciálisabb megoldásra van szükség. Ha tehát teheted, gondold át előre, hogy mennyire lenne praktikus nálad ez a megoldás. Bár modern érzést sugall, azért lehet, hogy nem minden családtag díjazza majd ezt a választást. Hozzátennénk, hogy az üveglépcső például letisztultságot eredményez, amit LED-ekkel kiegészítve még szebb látványt nyújt.

 

Mi a helyzet a lépésállósággal?

 

A vastagságuknak hála a táblák lépésálló felülete biztonságot ad, össze lehet hasonlítani akár a beton mennyezetekkel is. Ezek a szerkezetek megfelelnek minden biztonsági előírásnak, az elemeket ötszörösen biztosították, nem csak a terhelésnek áll ellen, hanem a törésnek is. Ne feledkezzünk meg a tartószerkezetek szilárdságáról sem, ami szintén garantált a járható üvegek kapcsán. Több múzeum bizonyította már, hogy ezek a lapok nemcsak otthonokban mutatnak jól, hanem tárlatoknál is, ahol egyre több alkalommal kerülnek a látogatók lába alá.