Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2022.11.20

Melyik legyen, papír vagy műanyag?

Amikor a természet megmutatja hatalmas erejét, és aszályt vagy hatalmas viharokat és a nyomukban járó áradásokat hoz, felerősödnek azok a hangok, amelyek egyes termékek felhasználásának létjogosultságát megkérdőjelezik.

Az egyik ilyen központi téma a mindennapjainkban annyira elterjedt műanyagból készült tasakok hasznosságáról, illetve haszontalanságáról és veszélyeiről szól. A téma középpontjában általában az áll, hogy ki is nyer, aki a műanyag tasakokat részesíti előnyben vagy az, aki a papírból előállított társaikat?

papirtaska.jpeg

A tasakok többször felhasználhatók

 

A cadmas.hu papírtasak választéka nagyon gazdag, ott aztán minden érdeklődő megtalálhatja a számára szükséges termékeket. Legyen szó kisebb-nagyobb szalagfüles tasakokról vagy akár a termékek egyszerű csomagolását biztosító, nagyon népszerű pékáru tasakokról is.

Többször is fel lehet ezeket a termékeket használni, ha kicsit jobban odafigyelsz, és nem csupán hazaviszed a pékárukat, majd kidobod. Jó esetben a szelektív gyűjtőbe. A nem összekoszolódott zacskókat tehát, amelyek nem lettek zsiradékkal szennyezettek, nagyon jól használhatod szellőzést igénylő magvak, dió, mandula, tárolására. Nem penészedik meg és nem lepik el az élelmiszermolyok sem. A szalagfüles papírtasakokat pedig felhasználhatod a téli ruhák elpakolásakor. Engedi ezeket is szellőzni, és a ruhamolyok támadásait is kivédheted.

 

Papír vagy műanyag?

 

Persze az is igaz, hogy ahány érdekcsoport, annyiféle hangsúly és annyiféle érvelési technika létezik. Mert azért a papírgyártás is elég erőteljesen befolyásolja ám a Föld nevű bolygó ökológiai folyamatait. A papírt cellulóztartalmú növényekből készítik. Jellemzően fákat kell ehhez kivágni, ami már eleve tönkreteszi nagyon sok élőlény természetes lakó- és szaporodóhelyét. Egyes komoly életciklus-elemzések szerint a műanyag tasakok előállítása során sokkal kisebb a légköri kibocsátás és az energiafelhasználás, valamint nagyon nagy a különbség az eközben keletkező szennyvíz mennyiségében – a műanyag tasakok javára.

 

És az újrahasznosítás?

 

A folyamat onnan indul, hogy a termékeket megvásárlók a már nem használt tasakokat hova dobják, a kommunális vagy a szelektív hulladékgyűjtőbe? A papír újrahasznosítása pépesítéssel indul, amelyhez kémiai anyagok kellenek, hiszen a cellulóz szálakat el kell egymástól választani és a festékanyagokat is ki kell vonni. A műanyag esetében pedig fel kell hevíteni az anyagot és ez nagy energiafelhasználással jár, s közben a minőség folyamatosan romlik, a késztermék nem lesz olyan ellenálló.

Tehát mind a papírból, mind pedig a műanyagból készített tasakok felhasználása és újrahasznosítása érdekes kérdéseket vet fel. Sokan a vászontáskákat tekintik remek alternatívának, amelyek energetikai szempontból 14-szer jobbnak találtattak a műanyag tasakoknál és a papírnál – meglepetésre – 39-szer. Válassz hát bölcsen, ha vásárolsz!