Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2022.01.19

Létezik 100% állami támogatás napelemre?

Akik most építenek új ingatlant, vagy épp tetőcserét terveznek és megújuló energiaforrásokban gondolkodnak, egészen biztosan számításba veszik a napelemes rendszer létrehozását. A napelemes rendszerek megvalósításához az állam is segítséget nyújt pályázat során elnyerhető támogatás formájában. Cikkünkben a 100%-os állami támogatást járjuk körül. 

 

Egy kis alapozó

 

Mielőtt rátérnénk az állami támogatásra, röviden összefoglaljuk, hogy mire jó, miért hasznos a napelemes rendszer telepítése otthonunkba. A napenergia a megújuló energiák egyikeként hatalmas mennyiségben, korlátlanul rendelkezésünkre áll. A klímavédelem és a fenntartható fejlődés érdekében nagyon fontos, hogy éljünk ezzel a lehetőséggel. Egy gondosan megtervezett és szakszerűen kivitelezett napelemes rendszer szinte korlátlan lehetőségekkel bír. Egy ilyen rendszerrel tökéletesen üzemelnek a háztartási gépeink, a multimédiás berendezések, a külső-belső világításunk és az okosrendszereink.

 

De ezen túlmenően gazdaságos hűtő-fűtés rendszereket építhetünk ki a segítségével. Sőt egy megfelelő méretű rendszerrel akár az elektromos autónkat is tölthetjük. 

 

napelem-tamogatas.jpeg

 

Milyen rendszerekre kaphatunk 100%-os állami támogatást? 

 

Pályázni lehet: 

 

- Csak napelemre: a tetőszerkezetre szerelt napelemes rendszerre, mely a saját fogyasztásunk kiváltására alkalmas.

- Napelemes rendszer telepítésére, villamos energia tárolókapacitás létrehozásával, a fűtési rendszer infra- vagy elektromos fűtőpanellel történő korszerűsítésével kombinálva.

- Napelem rendszer telepítésére, kombinálva nyílászáró cserével, villamos energia tárolókapacitás létrehozásával és hőszivattyú alkalmazásával.

 

A program fő célja a napelemes villamosenergia-termelő rendszerek kialakítása mellett az új villamos energiát felhasználó hűtő-fűtő-hőszivattyús gépészeti rendszerek létrehozásának támogatása.

 

Az igényelhető támogatás összege

 

A fenti felsorolásban szereplő beruházásokra különböző összegű támogatás igényelhető. 

 

Ahhoz, hogy el tudjuk dönteni, hogy számunkra melyik a legmegfelelőbb megoldás, mindenképp fontos, hogy tapasztalt szakértőktől kérjünk konzultációt, akár helyszíni felméréssel. De kezdő lépésként hasznos lehet egy napelem kalkulátor segítségével kiszámítani a rendszerigényünket. Ilyen napelem kalkulátort találhatunk a Solarzone weboldalán.

 

Pályázati támogatásra jogosultak köre

 

Olyan természetes személyek jogosultak részt venni a pályázatokban, akik az országos átlagjövedelemnél alacsonyabb jövedelemmel rendelkeznek (0-485.0000 Ft közötti adóbevallás szerinti jövedelem) és tulajdonosai a beruházással érintett ingatlannak. Kitétel még, hogy az igénylőnek nagykorú személynek kell lennie, állandó lakcímmel kell rendelkeznie az ingatlanban, ahol a fejlesztés megvalósul, és nem lehet 60 napot meghaladó adótartozása.