Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2022.07.14

Különleges órák nyomában

A testmozgás mindig egy sarkalatos pont azoknak, akiknek fontos az egészségük. Mára lehetőségünk van olyan órákat vásárolni, amelyek nemcsak az időt, de a különböző életfunkciókat is képesek mutatni számunkra. 

 

Különleges órák az aktív életmód kedvelőinek

 

A befektetett munka akkor tud igazán hosszú távú eredményt nyújtani, ha mérni tudjuk az eredményeinket, hiszen a mérhetőség mindig egyfajta skálázhatóságot is rejt magában. Éppen ezért olyan fontosak a fitneszeszközök, amik segíthetnek nekünk a céljaink elérésében. A Juta Óra-Ékszer óra kínálatában számos olyan modellt találhatunk, amelyek olyan funkciókkal vannak felruházva, hogy segítsenek bennünket az egészség útján. 

 

Ha már a kütyükről van szó, ezeket alapvetően két csoportra oszthatjuk: az aktivitásmérőkre és az okosórákra. Alapvetően nem minden modell kategorizálható egyértelműen, de az aktivitásmérők inkább az életmódunk jelentősebb pontjait képesek számszerűsíteni, az okosórák pedig igen komoly és összetett mérési teljesítményre is képesek lehetnek.

 

okosora-2022.jpg

 

Az aktivitásmérőkről

 

Az aktivitásmérőkkel általában diszkrétebb megjelenésű kisebb órák formájában találkozhatunk, és tökéletesen alkalmasak arra, hogy 24 órán keresztül viseljük őket. A hosszú távú használat miatt érdemes mérlegelni, hogy nekünk éppen mire van szükségünk, mert ha igazán dizájnos kialakítást szeretnénk, akkor valószínűleg számunkra nem éppen ez az ideális választás. 

 

Sok olyan felhasználó van azonban, akiknek nincs szüksége a számtalan applikációra és funkcióra, így nagyszerű választás lehet számukra ez az eszköz is. Érdemes azonban figyelembe venni azt, hogy a mindennapi tevékenységeinket érintő mérések pontossága elég széles skálán mozog, így az olyan becsült értékek, mint a megtett távolság az okostelefon adatai alapján meglehetősen pontatlanok, és általában meg is haladják a hibahatárt. Az aktivitásmérők által leggyakrabban szolgáltatott funkciók a lépésszámlálás, a pulzusmérés, a felhasznált kalóriák számolása, illetve az alvásciklusok monitorozása.

 

Ezért érdemes okosórát választani

 

Az okosóra lényegesen szélesebb felhasználási lehetőségekkel bír, mint az aktivitásmérő. A különbség abból adódik, hogy más a méret, a teljesítmény, illetve az ár is, továbbá sokkal pontosabb méréseket tud szolgáltatni. 

 

Az órák a karkötőkhöz képest mindig markánsabb megjelenéssel bírnak, ami nagyobb tudást és számos funkciót is képes magába zárni. Ezek az eszközök méretük révén nem feltétlenül 24 órás viselésre lettek kitalálva, de a kisebb, kényelmesebb modellek már ezt is lehetővé teszik. 

 

Az órák képesek átvenni az okostelefonok egyes funkcióit, az üzeneteket, leveleket is kezelhetjük általa, illetve telefonbeszélgetésre is alkalmasak, így egy edzés során a mobilunkat nem kell feltétlenül magunknál tartanunk. 

 

A legfőbb előnyük, hogy beépített pulzusmérővel és GPS- rendszerrel rendelkeznek, illetve számos sportágspecifikus mérést tesznek lehetővé. Érdemes tehát egy ilyen okoseszközre beruháznia annak, aki életmódváltáson gondolkodik, hogy mérni tudja a fejlődését.