Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2022.09.16

Könnyen tisztítható felületek a konyhában

Egy-egy takarítás alkalmával talán mindannyian a konyhában töltjük a legtöbb időt: a sok munkafelület és étkezőszék tisztítása mindig rengeteg szabadidőnkbe kerül. Pedig a megfelelő felületek kiválasztásával ez a munka is kellemesebbé varázsolható.

konyha.jpg

(A fotó forrása: liloon / Shutterstock.com)

Munkafelületek

 

Konyhapult anyagának kiválasztásakor az elsődleges szempont legtöbbünk számára a megjelenés. Emellett azonban a praktikumot is figyelembe kell vennünk. Kerüljük a porózus felületeket, és lehetőség szerint maradjunk a kifejezetten konyhai felhasználásra szánt anyagoknál. 

Az olyan felületek, mint pl. az edzett üveg a modern belsőépítészetben kedveltek ugyan, de munkafelületek esetében igazi ujjlenyomat mágnesnek számítanak, ezért ilyen anyagok helyett inkább valamilyen modern színvilágú munkalappal vagy kővel kísérletezzünk. Industrial jellegű konyhához kiválóan illik a beton munkalap, melyet speciális felületkezeléssel fixálnak és tesznek könnyen tisztíthatóvá.

 

Egyéb felületek

 

Nem szabad megfeledkeznünk a különböző székek felületéről sem, különösen igaz ez akkor, ha kisgyermekes háztartásunk van. Textil bevonatú étkezőszék akkor jó választás, ha folttaszító bevonattal rendelkezik, vagy ha huzata eltávolítható. A műbőr bár igazán divatos napjainkban, viszonylag sok gondoskodást és takarítást igényel, főleg akkor, ha világos színű. Étkezőpad esetében a fa burkolat számít a legdivatosabbnak.

Végezetül nem árt figyelembe venni a járófelületet sem: itt is a sima, nem porózus bevonatú anyagokat kell keresnünk. De például csempe kiválasztásakor érdemes odafigyelnünk a felhasznált fuga típusára és színére is, ugyanis ezt közismerten nehéz takarítani.

Ha anyag választásunk átgondolt, azzal saját későbbi munkánkat könnyítjük meg, ezért minden esetben megéri egy kis extra időt fordítani a praktikum átgondolására.