Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2021.12.15

Kell egy mosógép, de milyen?

Milyen mosógépet válasszak? Mekkora legyen a dobkapacitása? Érdemes-e helytakarékos gépet választani, ha kellően tágas tér áll rendelkezésre? Mit tehetek, ha nyitott térben kell elhelyeznem? Ezekre és hasonló kérdésekre keresünk válaszokat.

 

Napjainkban a legtöbben úgy gondolják, hogy a korszerű készülékek várható élettartama lényegesen rövidebb lehet, mint a korábbi évtizedekben gyártott mosógépek esetében. A megkérdezett szakeladó szerint ez cseppet sem alaptalan vélekedés, ugyanakkor látni kell azt is, hogy a legtöbb felhasználó ma már tíz éven belül lecseréli a mosógépet, még abban az esetben is, ha hibátlanul működik. A felgyorsult innovációnak köszönhetően a korszerű mosógépek jobb hatékonysággal mosnak, csendesebbek, kevesebbek villamos energiát használnak… Természetes, hogy a felhasználók ilyet szeretnének a korszerűtlen gépek helyett.

 

mosogep.jpg

 

Amikor új gépet szeretnénk vásárolni, első körben azt kell eldöntenünk, melyik típus a leginkább megfelelő számunkra. A hagyományos elöltöltős gépek számítanak a legnépszerűbbnek, ezek ideális választást jelentenek, ha kellő szabad terület áll rendelkezésre. Kisebb fürdőszobák esetén azonban az előrefelé nyíló ajtó sok esetben problémát okoz. Ilyen esetben szerencsés választás a felültöltős gép. Sajnos a szerkezeti kialakításából adódóan gyengébb energiahatékonyságra képes, illetve több mosószert használ fel. Alternatív megoldást kínál a keskeny elöltöltős változat, amely képes egyesíteni a másik két típus előnyös tulajdonságait, noha helytakarékosság szempontjából elmarad a felültöltős változatoktól.

 

Fontos kérdés lehet a dobkapacitás is. Minél nagyobb dobbal rendelkezik a készülék, annál több ruhát moshatunk egyidejűleg, de egyáltalán nem biztos, hogy a legnagyobbal járunk a legjobban. Ha nem töltjük meg a gépet és féltöltetet mosunk, jelentős mennyiségű energiaveszteséget szenvedünk el az optimális használathoz képest. Egyes vélemények szerint egyedül élők számára 4 kilogrammos dobkapacitás ajánlott, pároknak 5-6 kg lehet ideális, gyermekes családoknak 7 kg feletti mosási kapacitásra is szükségük lehet. Persze a mosási szokásaink, illetve a ruháink koszolódási sebessége alapvetően meghatározza, mekkora dob ideális számunkra. Érdemes tudni azt is, hogy a korszerű magasabb kategóriás gépek esetében rendszerint rendelkezésre áll az úgynevezett súlyautomatika, ami a töltet nagyságához igazítja a felhasznált víz mennyiségét, így energiamegtakarítást biztosít.

 

Nem mehetünk el a zajszint kérdése mellett sem. A mosógépet rendszerint zárt ajtó mögött a fürdőszobában, az alagsorban vagy különálló mosókonyhában szoktuk elhelyezni, azonban kis alapterületű lakások esetében ez nem mindig lehetséges. Ilyenkor érdemes zajcsökkentő elemekkel szerelt gépet választani, ami működés közben kevésbé zavar bennünket, ha az életterünkben kell elhelyeznünk.

 

Ne feledkezzünk meg a programokról sem. Érdemes tudni, hogy szinte minden készülék rendelkezik az általánosan használt mosási programokkal, ám ha különleges igényünk van, a készülék kiválasztásánál legyünk körültekintők. Figyeljünk például az antibakteriális mosási programra, ami rendszerint a magasabb minőségi kategóriákba tartozó készülékek képessége.