Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2022.03.21

Itt az infláció, de mibe fektessük megtakarított pénzünket?

Hónapról-hónapra drágább az élet. A forint nem igazán jól viselkedik a gazdasági környezetben, az euró-forint árfolyam az egekben.
Bár az üzemanyag árstop és az élelmiszer árstop némileg segít a bajon, de ez csak látszólagos, hiszen gazdasági elemzők szerint lesz ennek még böjtje, amelyet természetesen az adófizetőknek kell állniuk.

Az orosz-ukrán háború egyik hatása természetesen gazdasági jellegű, ami azt jelenti, hogy az egész Európai Úniós gazdaságára kihatnak az oroszok által indított háború gazdasági következményei. Ergo, az eddiginél is nagyobb infláció várható Magyarországon is. Hogy mi lesz ennek a vége, jelenleg nem tudni. De jó vége eleve nem lehet.

Persze kipróbálhatjuk a szerencsénket is, ha például ide kattintunk: bet365 bónusz trükk.

 

penz-befektetes.jpg

(Fotó: nattanan23/Pixabay)

 

A világgazdaság eleve recesszióban van és a globalizált gazdaságnak köszönhetően csak pár hónapig lehet Magyarországon olcsón benzint vagy árbefagyasztott élelmiszert vásárolni. Átmenetileg például üzemanyag hiány is felléphet, mert azon szomszédos országokban, ahol drágább a benzin és a gázolaj, átjönnek hazánkba tankolni, ami az ellátási láncban okozhat fennakadást.

A forintban tartott megtakarítás is sajnos egyre kevesebbet ér. Egyrészt az infláció csökkenti a bankban tartott pénzünk értékét, ugyanakkor több pénzintézet már díjakat emel és a kamatok sem tudják stabilizálni megtakarításunk értékét. De akkor mibe fektessük pénzünket?

Az ingatlan mindig is értékálló volt, ingatlanba befektetni nagyon megéri. De csak annak, akinek 10-20 vagy annál több milliója van, hiszen jelenleg az ingatlan árak is az egekben járnak. Befektetésként az arany az időtálló nemesfém, de ott is szintén az az anyagi lehetőség szab határt. A kriptovalutákkal pont az a baj, hogy kriptovaluták, mert azok csak virtuálisan léteznek és akár egy sajtóhír vagy vélemény hatására is pillanatok alatt megfeleződhet az értékük.

Nagyon sok lehetőség van tehát a megtakarításunkat egy kicsit biztonságosabb helyre költöztetni, de a mai változó gazdasági környezetben még a szakemberek véleménye is megoszlik, hogy mi a jó befektetés, mert értek már minket váratlan, szinte hihetetlen meglepetések, cégek mentek tönkre pillanatok alatt.

Konklúzióként csak azt mondhatjuk, hogy a legjobb befektetésként marad az ingatlan opció. Kisebb összeggel vásárolhatunk például kistelepüléseken földterületet, hegyi pincét vagy akár családi házat is. Ha nagyobb összeg van a számlánkon, szintén csak ingatlanban tartja meg értékét.

Ami nagyon fontos, minden esetben olyan ingatlant vásároljunk, amit legalább a vételárán, vagy annál egy kicsit többért tovább tudunk adni. Az ingatlan vásárlásnak egy hátránya van, az idő. Sokat, akár több évet is kell várni a leendő vevőre, de ha jól alkudunk, biztos, hogy megéri a befektetett összeg.