Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2022.02.17

Így takaríthatsz hatékonyan…

Takarítani senki sem szeret igazán. A monoton munkavégzésre és az ismétlődő feladatokra gyakran teherként tekintünk. Szerencsére némi odafigyeléssel és rutinnal könnyebbé tehetjük a rendszeres takarítást, sőt, a tisztaság megőrzéséről is gondoskodhatunk.

 

Sokan úgy vélik, csak akkor képesek gondoskodni a lakás megfelelő tisztaságáról, ha egyszerre végeznek a konyhával, az előszobával, a fürdővel, a nappalival és a hálószobával is… Tény, hogy könnyebben rászánjuk magunkat még egy helyiség kitakarítására abban az esetben, ha már úgyis a kezünkben van a porszívó, mintha „nulláról” neki kell kezdeni. Persze elképzelhető, hogy valakinek épp az ellenkezője komfortosabb; válasszunk minden helyiség számára egy napot; legyen a hétfő a konyháé, a kedd a fürdőszobáé, a szerda a nappalié, és így tovább…

 

takaritas.jpeg

 

Nagyban megkönnyíthetjük a dolgunkat, ha a várakozással töltött üres perceinket kihasználjuk. Sokan főzés közben végzik el a konyhai takarítást, mások összekötik a kellemest a hasznossal; a takarítás monoton fázisai közben tudásanyagokat vagy épp nyelvleckét hallgatnak. Ezek segítenek abban, hogy hasznosnak érezzük az így töltött időt.

 

Érdemes elhatározni magunkban, hogy őrizzük a rendet. Persze előfordulnak esetek, akkor széthagyjuk a ruháinkat és a használati tárgyakat, de ha odafigyelünk az általános rend megtartására, abban az esetben a portörlés, a porszívózás és a felmosás is egyszerűbbé válik, hiszen akadálytalanul végezhetjük.

 

Nem is gondolnánk, mekkora segítséget jelent a tisztaság megőrzésében egy egyszerű lábtörlő. A használatával jelentősen csökkenthető a lakásba jutó szennyeződés mennyisége, így a felmosást és a porszívózást is ritkábban kell végeznünk. Persze a szellőztetés során a lakásba kerülő porral nem tudunk mit tenni, így a rendszeres porszívózás alapfeltétele a higiénikus és egészséges környezet fenntartásának.

 

A porszívózást heti rendszerességgel érdemes elvégezni akkor is, ha látszólag tiszta a lakás. A hagyományos porzsákos és porzsák nélküli porszívók remek hatékonyságra képesek akár hosszabb szálú szőnyegek esetében is. Amennyiben a lakásunkat elsősorban parketta, járólap és rövidszálú szőnyeg borítja, érdemes megfontolni egy robotporszívó beszerzésének lehetőségét.

 

A robotporszívók önálló munkavégzésre képesek, sőt, igény szerint akár a távolból is vezérelhetők. Ehhez nincs másra szükség, csupán egy mobiltelefonra és a megfelelő alkalmazásra. Beállítások alapján képesek tisztán tartani a meghatározott területet, akár teljesen önműködő módon is, amikor nem is tartózkodunk otthon.

 

A vegyszeres tisztítások során gondolkodjunk környezettudatosan! Ne alkalmazzunk agresszív tisztítószereket, ha nem muszáj! Amennyiben az ecet és a szódabikarbóna megfelelő megoldást biztosít, alkalmazzuk bátran. Az ecet szúrós szaga percek alatt távozik, a nyomában pedig csakis tisztaság marad.

 

És egy tipp a végére! Sokak véleménye szerint napi 10 perc takarítással fenntartható egy 100 négyzetméteres ház tisztasága. Nem tudhatjuk, így van-e, míg nem próbáltuk ki…