Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2022.01.14

Így használd a diffúziós tetőfóliákat

A diffúziós tetőfóliák, vagy más néven páraáteresztő fóliák fontos részét képezik a házépítésnek, felújításnak és bővítésnek. De hogy pontosan mikor kell alkalmaznunk, mire való, és mit is takar valójában, azt majd most megnézzük az alábbi cikkben.

 

Mi is az a diffúziós tetőfólia?

 

Az egyszeres szellőztetésű tetőszerkezeteknél kiválóan alkalmazható a diffúziós, azaz páraáteresztő fólia. A páraáteresztő képességének hála alkalmazásával nem szükséges kétszeresen átszellőztetett szerkezetben gondolkodni. Elég, ha egy helyen szellőzik, a cserép és a diffúziós fólia között. Mehet közvetlenül a szigetelésre fektetve, nem kell, hogy alatta is szellőzzön, így is áthatol rajta a pára.

 

Általában 3 rétegből áll, melyből a közbülső egy flíz anyag, mely körbe van véve poliészterrel vagy polipropilénnel. Fontos, hogy magas szakítószilárdsággal rendelkezzen, valamint legyen UV- és hőálló is.

 

 

tetofolia.jpeg

 

 

Eső elleni plusz védelem

 

Bár önmagában a tetőszerkezetünk rengeteg csapadéknak áll ellen, azonban így is juthat be nedvesség a tetőtérbe. A cserépfedés illesztései között vagy a kisebb hézagokon keresztül porhó vagy csapóvíz formájában van lehetősége bejutni. Emellett az alulról érkező nedvesség, azaz a felfelé áramló páratartalom is kicsapódik.

 

Legfőbb alkalmazási területe

 

Mára már sokat változtak az igények, sokkal több tető kerül beépítésre. Míg korábban egyfajta szabad tároló volt a padlás, ma már igyekszünk minden négyzetmétert maximálisan kihasználni. Ez alól a padlástér sem kivétel, amit egyre többen építenek be.

 

Jellemzően a tetőtér beépítése során szoktak diffúziós tetőfóliákat alkalmazni. A páraáteresztő képességét az Sd-érték jelöli. Minél kisebb ez a szám, annál jobb képességekkel bír a fólia. Az alkalmazott egyszeres szellőztetés szerepe, hogy elvezeti a vizet, és biztosítja a hőszigetelt tető kiszáradását. Ha a pára nem tud távozni a fólián át, vagy bejut a csapadék, akkor jelentősen romolhat a hőszigetelő képesség. És a fellépő penészesedés is megkeseríti az életünket. Egyrészt kárt tesz az épület szigetelésében, másrészt káros a bentlakók egészségére.

 

Csak a minőségi termékeket válasszuk!

 

Nem mindegy, hogy milyen fóliát választunk. Ha nem megfelelő, gyenge anyagból készült a tetőfóliánk, az könnyen megsérülhet, elszakadhat. Ez pedig költséges lehet. Sokba kerülhet a munkadíja egy ilyen cserének, és még lehet, hogy a cserépléchez és a fedéshez is hozzá kell nyúlni. Sőt, akár még a szigetelésünk is károsodhatott, bepenészedett. Nem szabad hát engedni a minőségből, vásárolj kiváló diffúziós tetőfóliát a premiumhoszigeteles.hu-tól.

 

Fontos a tető meredeksége

 

Nem mindegy, hogy milyen anyagot használunk. Vannak vastagabb és vékonyabb típusok is, és a tető meredeksége befolyásolja, hogy milyet kell választani. Ha például sík fémlemezes fedésű a tető, az alá sokkal erősebb fólia kell, mint a hagyományos, cserepes, magas hajlásszögű tetőhöz.