Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2022.08.13

Hogyan segíts a cicádnak átvészelni a kánikulát?

Az idei nyár szokatlanul forró, sorra dőlnek a melegrekordok. Ha már mi emberek is nehezen viseljük a hőséget, akkor gondoljunk csak bele, vajon hogyan érezhetik magukat bundás házi kedvenceink? Egész biztos, hogy a macskádon is észreveszed, hogy gyakran melege van. A következő trükkökkel azonban elviselhetőbbé teheted neki a forró napokat.

 

Cseréld le a száraz eledelt alutasakos változatra!

 

A hőségben mindenkinek kellenek a hűsítő falatok – ahelyett azonban, hogy jégkrémmel vagy fagyival kínálnád a cicádat, változtass inkább az étkezésén! Ha eddig száraz tápot kapott, akkor a meleg napokon érdemes ennek egy részét (vagy ha ízlik neki, akkor az egészet) alutasakos eledelre cserélni. Ilyeneket a Petgurunál a Whiskas eledelek közt is találsz, ráadásul többféle ízesítésben, hogy biztosan a macskád kedvére tegyél.

 

Az alutasakos eledelekben ráadásul az a jó, hogy a konzervvel ellentétben egy tasak pont egy adagot tartalmaz, így nincs maradék, ami gyorsan megromlana. Persze ha a cicának alig van étvágya a melegben, akkor két részletben is adagolhatod neki. A tasakot célszerű pár órával a felbontás előtt hűtőbe tenni.

 

A macskának nagyon jól fognak majd esni az ízletes, szaftos, hűs falatok. Valószínűleg sokkal szívesebben elrágcsálja majd, mint a száraz eledelt, a magas nedvességtartalomnak köszönhetően pedig a napi folyadékigénye egy részét is biztosíthatod ezáltal. 

 

Ha a cica egy evésre nem fogyasztja el az összes eleséget, akkor viszont a maradékot tedd a hűtőbe, ugyanis a melegben a nedves eledel gyorsan megromlik!

 

macska-2022.jpg

 

Mindig legyen a cicának friss, hideg vize!

 

A macskák alapvetően keveset isznak, de hőségben azért ők is gyakrabban kortyolgatnak. Legalábbis akkor, ha a gazdi gondoskodik róla, hogy rendelkezésre álljon a friss, hideg víz. Ilyenkor nem túlzás akár naponta 4-5 alkalommal is cserélni az állat vizét, ha így hajlandó többet inni.

 

Amennyiben azt látod, hogy a víz nem fogy, próbálkozz a csapvíz helyett ásványvízzel, vagy szerezz be egy kisebb méretű szobaszökőkutat! A csobogó víz biztosan felkelti majd a macska érdeklődését, aki remélhetőleg nemcsak játszani fog majd vele, hanem iszogat is belőle.

 

Ne engedd ki az udvarra a legnagyobb hőségben!

 

Ha kijárós cicád van, akkor figyelj arra, hogy a déli és délutáni órákban, amikor a forróság a legperzselőbb, még véletlenül se tartózkodjon odakinn, ugyanis könnyen hőgutát kaphat! Tartsd benn a lakásban, bár lehet, hogy egyébként sem akarna kimenni!

 

Hogyha pedig csak kinti cicád van, akkor ezekben a napokban engedd be a garázsba, melléképületbe, bármilyen olyan helyre, ahol hűsölhet egy kicsit. A friss víz biztosítása természetesen itt is alapvető.

 

Segíts neki lehűlni!

 

Ez kissé ingoványos talaj, mert a cicák többsége nem szereti a vizet, de mégis érdemes próbálkozni vele, hátha ilyenkor elviseli. Ha fürdésre nem is tudod rávenni, akkor spriccelgesd le a bundáját egy vizes flakonból, vagy tekerd be nedves törölközőbe! Ha egyáltalán nem tűri a vizet, akkor egy hűthető matrac is áthidaló megoldás lehet.