Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2023.01.15

Ezekre érdemes ügyelni a fagyasztó tárolása esetén

Vannak olyan házak, ahol a fagyasztószekrény vagy láda kizárólag fűtetlen helyiségben fér el. Legyen szó egy lakásról vagy egy kisebb családi házról, előfordulhat, hogy a készüléknek kizárólag a garázsban vagy a tárolóban marad helye. Ahhoz azonban, hogy ott is megfelelően működhessenek, ismerni kell a klímaosztályokat, ha helyesen akarjuk tárolni az eszközt. 

 

Ebben a cikkben eláruljuk, hogy mire érdemes ügyelni. 

 

 

fagyasztoszekreny.jpg

 

Mit kell tudni a fagyasztó tárolásáról?

 

Az onlineMárkaboltok fagyasztószekrényei esetében nem mindegy, hogy azok hol kapnak helyet a lakásban. Milyen hőmérséklet uralkodik az adott helyen? A márkák éppen ezért, hogy a vásárlók tisztában legyenek ezzel, klímaosztályokba sorolják a készülékeket. Amennyiben tehát valaki nem az ideális körülmények között tartja az adott berendezést, az energiafogyasztás könnyedén megugorhat, valamint maga a fagyasztó sem fog megfelelően működni. 

 

Először tehát tisztában kell lenni azzal, hogy a típus, amit venni készülünk, ami esetleg már van otthon, az milyen klímaosztályba tartozik. Ez jelzi a minimális és a maximális hőmérséklethatárokat, amiken belül a hűtőgépek képesek optimálisan működni. Ezt minden esetben a leírásban találhatjuk meg. 

 

A klímaosztály szerinti besorolás

 

Az összes hűtőszekrény és fagyasztó az alábbi négy fő osztályba van sorolva. Az egyik az SN (alárendelt), amely 10 és 32 fok között működik megfelelően. A második az N (normál), ami 16 és 32 fok közötti hőmérsékletben képes jó teljesítményt nyújtani. A harmadik osztály az ST (szubtrópusi). Az ide tartozó gépek 18 és 38 fok között használandóak. Az utolsó pedig a T (trópusi), ami már kibírja a 43 fokos hőmérsékletet is. 

 

Persze nem minden esetben elegendő bármelyik fenti tartomány. Nem árt tudni előre, hogy melyik helyiségben kap majd helyet a készülék. Ha például csak egy fedett teraszunk van ehhez, akkor kétségkívül nehéz lesz a fenti klímaosztályok közül válogatni. Hiszen a tartománynak télen és nyáron is meg kell felelnie. Éppen ezért vannak olyan berendezések, amiket úgy fejlesztettek ki, hogy azokat kombinált osztályba lehessen sorolni, tehát tágabb hőmérsékleti tartományban működhetnek. 

 

Mit tud a FrosProtect funkció?

 

A népszerű Liebherr márka kifejlesztette a FrostProtectet, amit jellemzően a fagyasztóládáknál alkalmaznak. Ezek a berendezések tehát akár -15 fokig is elhelyezhetőek a lakás vagy a kültér bármely részén. Ezek az eszközök alacsony környezeti hőmérsékleten is képesek megfelelően működni. Ezáltal hosszú ideig képesek megőrizni az ételek minőségét. A FrostProtect tulajdonságuk révén -15 fokig semmi gond nem lesz velük. Jó megoldásnak számítanak, ha csak a garázsban, pincében vagy éppen a fűtetlen tárolóban akad hely fagyasztott élelmiszerek tárolására. 

 

Érdemes tehát minden esetben figyelembe venni a fagyasztószekrény vagy láda használati helyét, hogy a hónap végi áramszámla se legyen túl magas, és az ételeket is sokáig fel lehessen használni.