Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2021.11.15

Európán belül nemcsak Nagy-Britanniában létezik finom gin

Ebben a bejegyzésben teszünk egy képzeletbeli utazást Európán belül, megvillantva egy-egy helyi ginspecialitás alapvető sajátosságait. A cikk egyértelmű célja rávilágítani arra, hogyha európai ginkészítésről van szó, akkor bizony Nagy-Britannia területén túl is történnek nagy dolgok.

 

G’Vine Floraison

Egy francia ginkülönlegességről van szó, amelynél a készítés folyamatában egyenesen a konyakrégió szőlője jelenti az alapot. Tehát korántsem a megszokott és hagyományosnak tekinthető gin, sokak szerint már-már kötelező gabonahasznosítás történik.

Ehelyett a G’Vine Floraison esetében léptek egy merészet, és inkább a francia konyakrégióból származó szőlőt vették a folyamat alapjaként. A végeredmény mindenesetre kifogástalan, hiszen az ízében selymesen áramlik a szőlőtőke virágának élénk finomsága, remekül passzolva a borókához, a kardamomhoz és a gyömbérhez.

 

Elephant Sloe Gin

A rubinvörös árnyalatban játszó, színében és ízében egyaránt ígéretes Elephant Sloe Gin pompás választás lehet, mivel ízében a kökény remekül harmonizál a hamisítatlan édességgel.

Ez a ginváltozat a boróka, a feketebors, illetve a fűszeresség kifinomult játékának elegye. Ráadásul a gyártó nemes célokat is támogat, ugyanis a nyereségük 15%-át mindig egy afrikai elefántalapra fordítják.

 

gin.jpeg

 

The STIN Dry Gin

Mondhatni egy esszenciálisan tiszta, gyümölcsös ginkarakter egyenesen a szomszédból, azaz Stájejország festői környezetéből. Különlegessége, hogy gondosan kiválasztott 28 növényi összetevő összhangjaként áll össze a karaktere.

Az iDrinks weboldal gin kínálatából is beszerezhető STIN Dry Gin kortyolásakor a bársonyos boróka, a dél-stájerországi ropogós alma és a kelet-stájerországi bodzavirág egyaránt kiérezhető.

 

Hernö Bio Gin

Bár alapvetően Svédország jelenti ennek a ginkülönlegességnek az otthonát, ugyanakkor az ízlelgetése mégis felér egyfajta Föld körüli utazással. Ugyanis a készítői a világ legkülönbözőbb pontjairól származó ízekből állítják össze az utánozhatatlan jellegzetességeit.

Legyünk őszinték, a többek között Madagaszkárról, Indiából vagy Svédország egy-egy vidékéről származó komponensek összhatása bizonyosan nem lesz hétköznapi vagy unalmas.

 

Monkey 47

Németország festőien szép környezetéből származó ginkülönlegességről van szó, amelynél a Fekete-erdő eszméletlenül gazdag kincsestára szolgáltatta magát az ötletet. Nem is a véletlen műve talán, hogy szám szerint 47 összetevő került bele ebbe a gincsodába.

Úgyhogy kortyolás és ízlelgetés közben bizonyosan kiérezhető többek között a vörösáfonya, a szeder, a fenyős zamatok hullámzása, a méz, a kamilla, a zsálya. No és persze sok egyéb összetevő is, amelyek más ginváltozatok esetében nem feltétlenül vannak jelen.