Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2021.09.21

Életet menthet a láthatósági mellény

Munkavédelmi ruhadarabokból és kiegészítőkből számtalan típussal találkozhatunk, de talán nincs még egy olyan hatalmas jelentőséggel bíró tagja ennek a „családnak”, mint a láthatósági mellény. Nem lebecsülve a hagyományos munkaruhák erényeit, amelyek rendkívüli hatékonysággal védik a testi épségünket, de egy esetleges közúti baleset – láthatósági mellény viselése híján – akár végzetes is lehet. Ráadásul ezek a kiegészítők nem csupán a szakmában dolgozóknak esszenciális darabok, de a hétköznapi életben is kamatoztathatják a hasznosságukat.

Hogyan is működik pontosan a láthatósági mellény?

A láthatósági mellény arra hivatott, hogy viselője szembetűnővé váljon a közlekedőknek, és ennek megfelelően feltűnő, legtöbbször sárga, narancs és piros színekben pompázik. Ráadásul az öltözéken fellelhető fényvisszaverő, úgynevezett reflexszalagok tovább fokozzák az észlelhetőség mértékét, hiszen ezek a csíkok képesek visszatéríteni a fénysugarakat a forráspontjuk irányába. A hatékonyságának köszönhetően a láthatósági mellény viselésével nappali fénynél 2-3-szor, míg éjszaka 5-10-szer válunk feltűnőbbekké.

 

 

lathatosagi-melleny.jpg

 

 

Választékos palettáról csemegézhetünk

Mára a láthatósági öltözékek tárháza nemcsak a hagyományos, ujj nélküli mellényben merül ki, de már számtalan más változat is a vásárlók rendelkezésére áll. A gyerek méretű mellények mellett már szert tehetünk jól láthatósági pólóra, pulóverre, nadrágra és kabátra is. A kiegészítők közül pedig a hátizsákok és a sapkák a legnépszerűbbek. A választék hiánya tehát ma már nem akadály, így gond nélkül kiválaszthatjuk az igényeinknek leginkább megfelelő típust.

Fókuszban a munkások

Valószínűleg leggyakrabban a dolgozó embereken tűnik fel a láthatósági mellény, amelynek viselését szigorú munkavédelmi szabályok írják elő. Az építőiparban foglalkoztatottak mellett, leginkább a közlekedési gócpontokban vagy autóutak közelében szorgoskodó alkalmazottakra vonatkoznak ezek az előírások, hiszen ők azok, akik a munkaidejük szinte teljes intervallumában közvetlen veszélyben vannak.   

Utazásnál kihagyhatatlan

A KRESZ szabályai szerint közutakon, lakott területen kívül, sötétedés után vagy rossz látási viszonyok alatt, mindenkinek kötelező a láthatósági mellény használata, függetlenül attól, hogy gyalogszerrel közlekedünk, kerékpáron vagy akár lóháton. Külön említést érdemelnek a személygépkocsik utasai is. Bár hazánkban a láthatósági mellény jelenléte nem kötelező az autókban, jó, ha van belőle néhány a tarsolyunkban. Hiszen soha nem tudhatjuk, mikor és miért kell elhagynunk a négykerekűnket, és abban a pillanatban máris gyalogossá avanzsálunk.