Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2022.10.14

Egészséges étkezés mindenki számára

A salátáról először sokunknak a fogyókúra, az egészséges táplálkozás jut eszünkbe. Azonban a saláta sokkal több ennél. Frissesség, roppanósság, természetesség. Ha előnyben részesíted ezeket a szempontokat az étkezésedben, mindenképpen kitűnő választás.

Saláta minden fogásban?

A saláta nemcsak köret, hanem kellően tudatos táplálkozás mellett jól is lehet vele lakni. Válogatott termelőktől származó, magas minőségű alapanyagokból készült, fenséges salátakompozíciókra lelhetsz a Zöldlevelecske Salátaműhely bőséges kínálatában.

Önálló főétel vagy könnyű vacsora szerepét is betöltheti egy remekül összeállított salátatál. Fogyasztása emeli étrendünk színvonalát.

Egyik nagy előnye ezeknek a növényeknek, hogy rendkívül változatos íz- és színvilágban készíthetők el, így a látványuk is elkápráztató, nemcsak a zamatuk. A szemünknek is jut bőven a fantasztikus élményből.

 

salata-2022.jpg

 

Miben támogatja szervezetünket a saláta?

Az egészség megőrzésében, az immunrendszer felerősítésében hatékony eszköz a fejes saláta gyakori és rendszeres fogyasztása. Értékes ásványi anyagokkal és vitaminokkal tölti fel szervezetünket.

Magas a C-vitamin, K-vitamin és A-vitamin tartalma is. A C-vitamin serkenti az anyagcserét, az A-vitamin a sejtek megújulását. A K-vitamin fontos szerepet játszik a véralvadási képesség befolyásolásában és a csontképző folyamatokban is.

Magas rosttartalmuknak köszönhetően kedvezően hatnak az emésztésre, ezzel a fogyókúra sikerességét is elősegíthetik. Alacsony kalóriatartalmuk miatt szintén előkelő helyet kaphatnak egy súlycsökkentő étrendben.

Sok vizet tartalmaznak, emiatt a szervezet hidratálásához is hozzájárulnak. Nem utolsósorban pedig tele vannak antioxidánsokkal és gyulladáscsökkentő anyagokkal, ezért a gyulladásos betegségeknek is hatékony ellenszerei lehetnek.

Fejes saláta

Magyarországon talán a legelterjedtebb fajtája e nemes növénynek a kerti vagy fejes saláta. Kora tavasszal már találkozhatunk fóliasátorban termesztett változatukkal. A tojásos nokedli elengedhetetlen kelléke a friss, üdezöld ecetes saláta.

A fejes saláta őse, illetve vadon termő változata a keszegsaláta. Egyiptomból származik, Európában a görögök terjesztették el. Ecettel, olajokkal és fűszerekkel vegyítve rétegezték a nyers növényeket.

Nálunk a 17. században terjedt el. Az amerikai kontinensre Kolumbusz Kristóf hajóin jutottak el e becses növények.

A fejes saláta közeli rokonai a tépő-, kötöző-, endívia-, cikória- és a mezei saláta. Ezek is ma már egyre nagyobb teret nyernek a magyar konyhák asztalain.

Bármelyiket is fogyasztjuk, jellemzően elkészíthetjük, megvásárolhatjuk vagy megrendelhetjük jóval az étkezés előtt. Amennyiben friss alapanyagokból van előállítva, tálalásig a hűtőszekrényben eltartható, illetve érlelhető.