Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2022.07.26

Blokklánc a vendéglátóiparban

Az elmúlt években a blokklánc technológia híre már azokat is elérte, akik egyébként nem nagyon érdeklődnek az ilyen jellegű dolgok iránt. A blokklánc azonban már nemcsak egy elvont fogalom, hanem a mindennapi életben is egyre inkább jelen van, például a vendéglátóiparban is kihasználják az előnyeit.

 

A blokklánc technológia

 

A kriptovalutákról, illetve az ezzel való kereskedelemről a legtöbb ember hallott már. Napjainkban már nemcsak manuálisan van erre lehetőség, hanem például a Tradensea automatizált kereskedő botjaival is. De ahhoz, hogy ez az egész rendszer működőképes lehessen, a blokklánc technológia szükséges.

 

A blokklánc nyilvános főkönyvként funkcionál, amelyben a beérkező tranzakciók anonim módon folyamatosan rögzítésre kerülnek. Az adatok biztonságáról gondoskodik a kriptográfia módszerével történő titkosítás, illetve az a tény, hogy bekerülés után az adatok nem módosíthatóak. Az információk nem egy helyen kerülnek tárolásra, hanem decentralizált formában. 

 

 

kripto-kereskedes-2022.jpg

 

 

Miért előnyös a vendéglátóiparban?

 

Minden tranzakcióról készült feljegyzés decentralizált formában van. Ezáltal elkerülhető az, hogy a központi rendszer hibája vagy egy esetleges hackertámadás miatt azok elvesszenek vagy módosuljanak. Szintén ennek az előnye, hogy sosem kerülhet offline állapotba a rendszer, mindig elérhető valahonnan a szükséges adat.

 

A fizetést is jelentősen meg tudja könnyíteni, különösen olyan esetben, ahol esetleg a valutaváltásból hátránya származna a vásárlónak, illetve a szolgáltatónak is. A hagyományos banki rendszerrel szemben sokkal rugalmasabban kezel egy olyan tranzakciót is a blokklánc, ami adott esetben két, földrajzilag egymástól távol lévő személy között zajlik le. Az egyszerű, kiszámítható tranzakció jelentősen növeli a bizalmat a szolgáltatók felé.

 

Hogyan alkalmazható a blokklánc a turizmusban? 

 

Az egyszerűsített fizetési forma, amelyet a kriptovalutákkal történő fizetés tudna nyújtani nemcsak megkönnyítené a vásárlók és szolgáltatók életét, de jelentősen növelné a biztonságérzetüket is. Mivel minden egyes tranzakció visszakereshető, ezért mindkét fél pontosan tudja követni azokat.

 

A blokklánc bevezetése a turizmusban lehetővé tenné egy megosztott digitális adatbázis létrehozását. Ezáltal nem kéne az utazóknak egy hosszabb út során újra és újra megadni minden egyes adatukat. Akár az ujjlenyomathoz rögzítve lehetne tárolni minden információt, így jelentős időt és kényelmetlenséget megspórolva.

 

Utazás során, különösen ha az több országon vagy akár kontinensen is átível, meglehetősen sok kézen átmegy egy-egy poggyász. A blokklánc technológia segítségével az egyszerűbb poggyászkövetés is lehetővé válik. A megszokás nagy úr, így ezek a lehetőségek még csak kevés helyen elérhetőek, azonban a jövőben számtalan ember számára tehetik gondtalanabbá a kikapcsolódást.