Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2022.11.13

Bevezetés a makettezés művészetébe

Érdekel a makettezés világa? Régóta fontolgatod, hogy megnézed közelebbről is ezt a különleges hobbit? Ezzel a cikkel megismertetünk egy nem mindennapi alkotói tevékenységgel, és segítünk, hogy felkészülten indulhass neki! 

 

Mit érdemes tudnod a makettekről? 

 

Ezek a csodálatos példányok valamilyen eszköznek, járműnek, akár személynek, állatnak a pontos, méretarányos, kicsinyített másai. A legnépszerűbbek közé tartoznak például a harci járművek és a katonai repülők. Az autók szerelmesei pedig előszeretettel hoznak létre különböző márkákból gyűjteményeket. 

 

Gyönyörű megalkotandó mintapéldányokat beszerezhetsz a Modellfutár makett termékköréből, melyben bőséges a kínálat. Ezek a varázslatos miniatűrök legtöbbször fröccsöntött műanyagból készülnek, előfordulnak azonban műgyanta készletek is. 

 

makett.jpeg

 

Az emberek java érzelmi alapon választ, főként, mivel nehéz a józan ész határain belül maradni, ha ilyen széles a választék a szebbnél szebb példányokat illetően – vagány motorok, ütős sportautók, masszív lánctalpas tankok, sci-fi termékek. Ki tudna azonnal döntést hozni a bőség zavarában? 

 

Egyesek imádják a történelmet, mások rajonganak egy bizonyos filmért, főhősért, a szereplő autójáért. 

 

Erőteljes vágy hajtja őket, hogy megalkossák régóta vágyott makettjüket, hogy aztán gyönyörködhessenek benne. Az alkotás mellett külön öröm, ha például komplett gyűjteményeket hozunk létre, melyeket vitrinben állítunk ki. 

 

Téged melyik része fogott meg igazán? A válogatás izgalma, az alkotás aprólékos folyamata vagy a sikerélmény a kész példány csodálása közben? 

 

Hogyan válaszd ki a legideálisabb modellt?

 

Első körben azt javasoljuk, hogy gondold át, milyen típusú makettek érdekelnek. Harci járművek? Autók? Sci-fi figurák? Motorok?

 

A kategória kiválasztása mellett a méretaránnyal is érdemes egy kicsit megismerkedned. 

 

Röviden annyit kell tudnod róla, hogy minél nagyobb a második szám, annál kisebb makettről van szó, tehát nagyobb a kicsinyítés mértéke. A kisebb példányok összeállítása az apróbb alkotóelemek révén bonyolultabb, komplexebb. Kezdőként egy egyszerűbb modell is bőven tartogat kihívásokat, talán nem érdemes a legnehezebbel kezdened!

 

Szintén fontos szempont, hogy mennyire komplikált az adott termék festése. Eleinte érdemesebb egy kevésbé bonyolultat választani. Megfontolandó, hogy mindenképpen tetszetős legyen számodra, lehetőleg kevés alkotórészből álljon, egyszerű festéssel. 

 

Mit találsz a csomagban? 

 

Alkotóelemeket, részeket tartalmazó műanyagot és általában áttetsző kereteket. Emellett egy építési, festési útmutató is a segítségedre lesz. A dobozban találsz még vizes alapú matricákat is. 

 

Különféle szetteket is beszerezhetsz, ezek már tartalmazhatnak például ragasztót, ecsetet, festéket is, ilyenek a “Starter készletek”. 

 

Reméljük, meghoztuk a kedved, és mihamarabb belevágsz a makettezésbe! Biztos lehetsz benne, hogy egy lebilincselő hobbit ismerhetsz meg, és egészen új világokba csöppenhetsz a modellek révén.