Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2022.02.22

A szín hatása az emberi lélekre

Bizonyára te is észrevetted már, milyen nagy mértékben befolyásolhatja a hangulatodat egy-egy szín. A színek képesek megnyugtatni vagy feldühíteni, elszomorítani vagy felvidítani bennünket. 

Az alábbi írásunkban megkíséreljük bemutatni azt, hogy a különböző színek milyen érzelmeket képesek belőlünk kiváltani. Ez azért lehet érdekes, mert ily módon vászonképek segítségével te is könnyedén hozzájárulhatsz ahhoz, hogy egy kicsit feldobd a hangulatodat.

 

vaszonkep-2022.jpeg

 

A színpszichológia fogalma

A szín fogalma Sir Isaac Newton nevéhez fűződik, aki 1666-ban rájött, hogy a fehér fény áthaladva egy prizmán az összes színre szétválik. Napjainkban a színek mindennapi életünk szerves részét képezik. Nincs olyan marketing, tudományos, művészeti vagy egyéb terület, amely valamilyen módon ne használná fel őket. 

 

A színek a különböző kultúrákban is más-más jelentéssel rendelkeznek. Így például a legtöbb európai kultúrában a fekete a gyász színe, míg Kínában vagy Japánban a gyászoló hozzátartozók fehérbe öltöznek.

 

A színek nemcsak a hangulatunkat befolyásolhatják, hanem a teljesítményünket is. Pontosan ezért érdemes nagyon átgondolni, hogy otthon vagy a munkahelyünkön milyen színekkel vesszük magunkat körbe. A Vaszonkepem.hu csodálatos vászonképei segíthetnek abban, hogy a lehető legoptimálisabb színhatást érjük el nappalinkban vagy

éppen az irodánkban.

 

A színek hatása

A zöld szín a növényi életerő színe, szemben az emberi vér pirosságával. A zöld általában az üdeséget és a fiatalságot jelképezi, ezáltal viszont a zöld a tapasztalatlanság szimbóluma is. A zöld irritálja legkevésbé a szemet, ezért kiváló alternatíva lehet akár a lakásban is.

 

Ezzel szemben a vörös meglehetősen impulzív, energikus és szenvedélyes, ennek révén azonban szorongást, valamint zaklatott lelkiállapotot is kiválthat. A piros színt semmiképpen sem javasolt a nappaliba vagy a hálószobába elhelyezni, mert dühöt is előidézhet.

 

A vöröshöz hasonlóan a sárga is az energiát szimbolizálja, serkenti a memóriát és a kreativitást, így jó választás lehet bármilyen alkotói folyamathoz. 

 

Végül, de nem utolsósorban a kék a nyugalom és a béke jelképe, ily módon leginkább műhelymunkához javasoljuk. Ezzel együtt viszont a kék egy meglehetősen hideg, majdhogynem rideg szín, amit mindenképp érdemes szem előtt tartani.

 

A színek és a vászonkép csodája

Te is láthatod, hogy mennyi mindent lehet elérni a megfelelő színek kiválasztásával! Ha színekről beszélünk, akkor egy lélegzetelállító vászonkép kitűnő megoldás lehet. 

Válassz egy vagy több tetszőleges formát, és alkosd meg a saját színpalettádat! Ne hagyd, hogy a szürke hétköznapok lehúzzanak, pezsdítsd fel az életteredet vidám narancssárgával vagy éppen nyugtasd meg a pszichédet egy finom világoskékkel! Élj, és tervezd az otthonodat tudatosan!