Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2021.10.12

A nappali lelke, a házibulik alapkelléke: az ülőgarnitúra

De milyen az igazi?

 

Amikor a nappalink berendezéséről van szó, az első átgondolandó szempont, hogy mi lesz a fő funkciója a szobának. Ha kicsi gyerekeket nevelünk akkor egészen más a helyzet, mint az idős szüleinkkel élve, illetve ha fiatal párként az első közös otthonunkat rendezzük be – de ez csak természetes. Nem mindegy viszont, hogy mivel töltjük szívesen az időnket, hiszen ha szeretünk gyakran vendégeket fogadni, akkor ezt bele kell kalkulálni az elrendezésbe, ahogy azt is, ha leginkább csak a kanapén elnyúlva töltjük a szabad óráinkat.

 

nappali-butor.jpg

 

A szépség nem minden

 

Akármilyen káprázatosra is sikerül a nappali berendezése, közel sem mindegy, hogy az életvitelünknek is megfelel-e. Ha nem, akkor egy gyönyörű, de használhatatlan szobával gazdagodtunk, amit minél előbb át kell alakítani. Éppen ezért ne hanyagoljuk el a fentieket.

 

Aktívabb életet élőknek célszerű úgy választani a kanapét, hogy a nagy bulik alkalmával a barátok kényelmesen elférjenek rajta, és az se okozzon feltétlenül maradandó károkat, ha valami kiömlik rá. Ez egyúttal azokra is igaz, akik kisebb gyerekekkel keresik a megfelelő bútort, hiszen a kilöttyenő italok, a tányér mellé ugró falatok a legjobb helyen is előfordulnak. Ügyeljünk hát a kárpitra, akadnak ma már igazán könnyen, egyszerűen szivaccsal lemosható változatok is.

 

Játék a térrel

 

Az ülőgarnitúra alapvetően a nappali ékessége, ez a szoba pedig általában a társaségi életünk központja. Ha viszont ez a tér nem túl nagy, akkor válasszunk arányaiban ehhez illő ülőgarnitúrát, kisebb puffok, fotelek segíthetnek abban, hogy elegendő hellyel rendelkezzünk, de ne legyen egyik bútor se aránytalanul nagy.

 

Általában szerencsésebb közvetlenül a falhoz tenni a bútort, így egyfajta biztonságot nyújt a háttámla mögötti falfelület, észrevétlenül is. Ha viszont a szoba nagy alapterületű, tágas tér, akkor természetesen nem szükséges közvetlenül a fal mellett állnia az ülőgarnitúrának, sőt, akár több kanapét is beszerezhetünk. Számítsuk bele azt is a tervezésbe, vásárlásba, hogy az új bútorunk évekig velünk lesz, és nem csak egy rövid távú megoldást jelent.