Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2021.12.08

A karantén hatása a szellemi egészségre

A COVID-19 világjárvány és az ebből eredő gazdasági recesszió sok ember mentális egészségét negatívan érintette. Közvélemény-kutatások kimutatták, hogy 2020 júliusában sok felnőtt számolt be a mentális egészségére és jólétére gyakorolt ​​negatív hatásokról, például alvási nehézségekről vagy étkezési nehézségekről, valamint az alkoholfogyasztás vagy a szerhasználat növekedéséről, és súlyosbodó krónikus állapotokról a koronavírus miatti aggodalom és stressz miatt. 10 felnőttból körülbelül 4 szorongásos és depressziós zavar tüneteiről számolt be. A járvány előrehaladtával a folyamatos és szükséges közegészségügyi intézkedések sok embert olyan helyzeteknek tesznek ki, amelyek rossz mentális egészségügyi következményekkel járnak, mint például az elszigeteltség és a munkahely elvesztése. A profitline.hu weboldal arról számol be, hogy a koronavírussal együtt leálló gazdaságban hirtelen rengetegen maradtak munka nélkül. Mára újra munkaerőhiányról beszélhetünk, ennek köszönhető, hogy az elmúlt időszakban egyre nagyobb számban alkalmaznak a vállalatok megváltozott munkaképességű embereket. 


Nőtt az online tér jelentősége

 

A legnagyobb lezárások ideje alatt rengeteg korlátozás (kijárási tilalom, fizikai távolságtartás), és bizonyos szektorok leállítására volt szükség: bevásárlóközpontok, nem létfontosságú boltok, szálláshelyek, kulturális és szórakoztatóipari egységek, edzőtermek, kaszinók bezárása. A magyar online casino által kínált játékok egyre népszerűbbek, a karantén ideje alatt a számítógépen történő játékos elfoglaltság miatt otthon maradó emberek nem segítik a vírus terjedését és mindenki biztonságban érezheti magát. Jelentősen nőtt az otthoni munkavégzés és tanulás, és beszűkültek a szabadidős tevékenységeink is. A társas érintkezés átkerült az online térbe. A rendszeres testmozgás nagyon sok embernél elmaradt, amely az egészségügyi állapotra nagy mértékben kihatással van. Felborult az emberek napirendje, nem volt megfelelő minőségű és mennyiségű az alvásuk sem. Sajnos a gyermekek monitor előtt töltött idejét is kevésbé tudták a szülők ellenőrizni, illetve kellőképpen szabályozni, pedig ők a legkiszolgáltatottabb csoportja a társadalmunknak. Sok esetben a szülők sem tudnak megfelelő példamutatással lenni, hiszen a  digitális világ őket is túlzottan magába szippantja.

 

wizz-links-jpg.jpg

 

A legtöbb ágazatban visszaesés volt tapasztalható általánosak voltak az elbocsátások, költségcsökkentések, elmaradtak a tervezett beruházások ezek potenciálisan érintették az egész társadalmat. Az anyagi bizonytalanság okozta szorongás fokozott mentális megterhelést jelentett. Hatalmas terhet rótt a politikai döntéshozókra, az egészségügyi dolgozókra, és a lakosság egészére. Mára már több biztonságos és hatékony oltás is elérhető az emberek számára, így talán megnyugodhatott az egész populáció. Bár a fizikai távolságtartás lassítja a COVID-19 terjedését, nem titok, hogy az elszigeteltség hatásai negatívan befolyásolhatják mentális egészségünket. Most minden eddiginél fontosabb, hogy minden ember érzelmileg támogassa egymást, miközben betartja a kormányzati egészségügyi tisztviselők által javasolt távolságtartási intézkedéseket. 

 

A karanténból is van kiút

 

A karantén a vírusnak kitett emberek elkülönítése, és az önizoláció a tünetekkel küzdők elkülönítése, hogy ne tudjanak másokat, köztük közeli családtagokat megfertőzni szükséges a terjedés megakadályozása érdekében. A karanténba vagy önizolációba helyezett emberek sokféle érzést tapasztalhatnak, beleértve a félelmet, haragot, szomorúságot, ingerlékenységet, bűntudatot vagy zavartságot. Az emberek társas lények, és a boldoguláshoz kapcsolatra van szükségük másokkal, ami kihívást jelenthet az elszigeteltségben. A következő javaslatok segíthetnek átvészelni ezt a nehéz időszakot: napirend betartása, egyensúly megtartása a munka- szabadidő- házimunka-pihenés között. Sajnos néhány ember nem fog tudni dolgozni, ha karanténban van. A jövedelem elvesztése a félelem fő forrása, és nem mindenkinek van támogató munkakörnyezete. Akkor viszont úgy kell hozzáállni a karanténhoz, hogy lesz időnk az otthoni feladatokhoz vagy más régóta beütemezett projektekhez is. Tekintsünk lehetőségként az otthon töltött időre, akár elolvashat egy jó könyvet, vagy új  készségeket sajátíthat el. Fontos, hogy beszélgessünk másokkal (videokonferencia, telefon, chat), és megosszuk érzéseinket, illetve kérjünk segítséget, ha túlterheltnek érezzük magunkat. A fizikai aktivitás szintén csodákat tesz az ember hangulatára, hatékony módja a mentális egészségügyi problémák leküzdésére.

 

wizz-links-jpg.jpg

 

Hivatalos megállapítások és tevékenységek

 

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) tevékenységének középpontjában a világjárvány hatásának ellenőrzése és mérséklése áll: a fertőzött emberek azonosítása, tesztelése, kezelése, gyógyszerek, vakcinák és kezelési protokollok kidolgozása révén. A WHO aggodalmának adott hangot a járvány hatására az emberek mentális egészségével és pszichoszociális következményeivel kapcsolatban is. Azt feltételezi, hogy az olyan új intézkedések, mint az önizoláció és a karantén befolyásolták az emberek szokásos tevékenységeit, rutinjait és megélhetését, ami fokozhatja a magányt, a szorongást, a depressziót, az álmatlanságot, a káros alkohol- és kábítószer-használatot, valamint az öngyilkosságra való hajlamot. A világszerte tapasztalható bezárások a családon belüli erőszak eseteinek növekedéséhez vezettek, amikor bántalmazott nők és gyermekeik nem menekülhetnek a bántalmazóik elől a karantén alatt. 

 

Összességében kijelenthető, hogy a karantén szituáció közel sem könnyíti meg az emberek, főleg a nagy családosok életét. Akik kertes házban, nagyobb telekkel rendelkeznek, azoknak viszonylag könnyebb dolguk van a bezártság elviselését illetően, hiszen van szabad tér, ahol tartózkodhatnak. Viszont, akik társasházban, vagy bérházban laknak, azoknak már sokkal keményebb szituációkban kell helyt állniuk. A lezárások egyik fő eredménye a napfény hiánya, aminek következtében a vitamin hiány számos egészségügyi problémát okozhat. Ennek megelőzése érdekében, hogy bármilyen lehetősége is adódik az egyénnek a szabad levegőn történő tartózkodásra, azt meg kell ragadni. Valamint fontos a megfelelő vitaminpótlás is, hiszen a négy fal között korlátosak a lehetőségek a napfény elérésére és a testmozgás elvégzésére.