Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2022.10.14

A hőszigetelő rendszerek előnyei

Napjainkban egyre többen ismerik fel az energiahatékonyság jelentőségét, de még azok is, akik kevésbé motiváltak környezetvédelmi szempontok által, szintén keresik a lehetőséget arra, hogy csökkentsék az energiával kapcsolatos költségeiket.

 

A hőszigetelés tökéletes válasz

 

Az új építésű épületek esetében egész egyszerűen nem is kérdés a kivitelezés, hiszen szigorú előírásoknak kell megfelelni. De az utólagos szigetelés is egyre inkább elterjedté válik a régebbi építésű ingatlanok esetében. Az egyik legnépszerűbb választás a polisztirol-alapú szigetelés, ami a Hozo hőszigetelés webáruház grafitos hőszigetelő rendszerének is az alapja, a másik pedig a kőzetgyapot.

 

A szakszerűen kivitelezett és megfelelően megválasztott hőszigetelésnek köszönhetően akár 70%-kal is csökkenhet az épület hővesztesége. Ám még ezenfelül is többféle problémára kínál megoldást.

 

hoszigeteles-2022.jpg

 

Milyen előnyökkel számolhatunk, ha szigetelt épületben élünk?

 

Az az épület, amely minőségi hőszigeteléssel rendelkezik, nagyobb értéket képvisel, mint az, amelyik nem, így egyszerre értékesíthető magasabb áron és gyorsabban is. Ebben a kedvező épületenergetikai tanúsítvány is a segítségünkre lesz. De az épület szempontjából is további előnyökkel jár. 

 

Mivel a gyorsan változó és szélsőséges időjárási körülmények nem kímélik az ingatlan szerkezetét sem, ezért - például a gyakori hőtágulás következtében - károsodhat. Azonban ezzel a problémával szemben is hatékony védelmet biztosít a szigetelés.

 

Kedvezőtlen helyzetek számít az, amikor akár viszonylag rövid időn belül is bekövetkezik jelentős hőmérsékletkülönbség. Ez jelentősen rontani tudja az ott élők komfortját. Ezzel szemben a hőszigetelt otthonban kellemes, komfortos környezetet és persze hőmérsékletet teremthetünk. Az éjszakai hideg levegő és a nappali meleg levegő közötti különbségnek is sokkal kevésbé van kitéve a szigetelt épület.

 

További pozitívum, hogy az ingatlanon meglévő hőhidak, amelyek jellemzően az északi oldalon, valamint a szobák felső sarkaiban - azaz ahol a hideg és a meleg levegő lecsapódik - fordul elő, a hőszigetelést követően megszűnik. Ez pedig együtt jár azzal, hogy a páralecsapódás miatt jelentkező penészedéssel is egyszer s mindenkorra leszámolhatunk.

 

Miket érdemes átgondolni, mielőtt belevágunk?

 

Az egyik fontos kérdés, hogy milyen összeggel gazdálkodhatunk, ez ugyanis befolyásolhatja azt is, hogy melyik hőszigetelő rendszer mellett érdemes letenni a voksunkat. Nem árt, ha nem felejtjük el, hogy időről időre támogatások és pályázatok is elérhetőek, amelyeket elnyerve kedvezőbb bekerülési költséggel kell számolnunk.

 

Az anyag kiválasztásakor érdemes eldönteni azt is, hogy milyen vastag szigetelést szeretnénk, illetve ehhez a kérdéskörhöz kapcsolódik az is, hogy a hangszigetelő tulajdonságra is igényt tartunk-e. Ne feledjük, hosszú távon kell gondolkodnunk!