Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2021.09.20

A bináris színrendszer

Hallottál már a bináris, azaz kettes számrendszerről, ugye? Ha matematikaóráról pont akkor hiányoztál, akkor valószínűleg a számítógéppel kapcsolatban kerülhetett veled szembe. Mivel a számrendszerek közül ezt a legegyszerűbb megvalósítani, gyakorlatilag minden olyan eszközön ezt használják, ami számításokat végez.

 

S hogy mi köze van ennek a színekhez? Tulajdonképpen ezzel fordítjuk le a számítógépnek a színek tulajdonságait. Át kell konvertálni az adatokat, hogy a számítógép fel tudja dolgozni.

 

toner.jpeg

A színek

 

Környezetünk tárgyai a rájuk eső fényt különböző mértékben nyelik el és verik vissza. Ezt a hullámhossz-visszaverődést érzékeljük színeknek. Attól függ, hogy milyen színűnek látunk valamit, hogy milyen hullámhosszú fényt nyel el az adott tárgy. 

 

Az emberi szem nagyjából a 360-750 nanométer közé eső értéket érzékeli. A tartomány alján a lila helyezkedik el, ami után a kék, zöld, sárga, narancs és a vörös következik.

 

Kódoljunk!

 

A színárnyalatok számszerűsítésére több megoldás is létezik, mi a két leggyakoribbat nézzük meg alaposabban. Nevük a bennük található alapszínek angol nevének kezdőbetűiből áll:

 

- RGB (Red-piros, Green-zöld, Blue-kék)

- CMYK: (Cyan-cián, Magenta-bíbor, Yellow-sárga, Key-kulcsszín, általában fekete)

 

Az RGB kódolást az elektronikai eszközök (okostelefon, laptop) kijelzőin való színmegjelenítésre alkalmazzák, míg a CMYK modellt pedig nyomtatáskor. Ezért fordulhat az elő, hogy míg a kijelzőn megjelent képpel nagyon elégedettek vagyunk, nyomtatás után elvesztik a színek az élességüket, vagy árnyalatnyi különbségek is látszanak.

 

RGB vs. CMYK

 

Megnézzük, hogy miből ered a két kódolási módszer különbsége, és hogyan tudjuk mégis összehangolni őket.

 

Azért, hogy valóban olyan minőségű képet tudjunk nyomtatni, mint amilyet az elektronikai eszközünkön látunk, meg kell találni a két módszer közti azonosságot. 

 

Ez pedig nem más, mint a komplementer színek megtalálása. Komplementer színeknek a kiegészítő színeket hívjuk. Ha magad elé képzelsz egy színkört, amin az ibolyától a vörösig mindegyik szín megtalálható, az egymással szemben lévők egymás komplementerei.

 

Sajnos, mivel a CMYK színskálája szűkösebb, ezért bizonyos színeket nem képes előállítani. Így előfordulhat, hogy a nyomtató-illesztőprogramok kicserélik ezeket olyan színekre, amiket a festék elő tud állítani.

 

Mit tehetünk?

 

A legegyszerűbb hexakróm (hat színnyomásos) nyomtatót használni, mely az eredeti fájl legpontosabb mását tudja prezentálni, mivel hat alapszínt használ.

 

Több hexakróm modell van a piacon, például az Epson L810 nyomtató, ami hat külön tartályból adagolja gazdaságosan a festéket. Ha már van ilyen készüléked, és új tartályt szeretnél vásárolni valamelyik színből, a TonerPartners.hu weboldalon mindent megtalálsz.

 

A grafikus megoldása

 

Leginkább nyomdászok és grafikusok alkalmaznak ilyen programokat; ami azért praktikus, mivel korlátozott színskálájuk van. Így a kinyomtatott grafika pontosan az eredeti fájl megfelelője.

 

Legismertebb program CMYK megjelenítéssel az Adobe Photoshop és a Gimp.