Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2022.06.15

A 3D nyomtatás legfontosabb kellékei

Sokan ma már nemcsak munkához, de hobbiból is vásárolnak 3D nyomtatót otthonra. Ez az egyre divatosabb technológia lehetővé teszi, hogy akár saját tervezésű telefontokot, konyhai öntőformát, esetleg közkedvelt szuperhős figurákat nyomtassunk, természetesen 3D-ben.

 

Ha kedvet kapunk az ilyen típusú kreatívkodáshoz, azzal érdemes tisztában lennünk, hogy a nyomtatón túl egyéb eszközök megléte is szükséges a sikeres nyomtatáshoz. Nézzük végig a BestMarkt 3D nyomtató kellékanyagait, hogy tisztában legyünk a legfontosabb tartozékok listájával!

 

nyomtatas-kellekanyag.png

 

A különböző töltetek

 

A 3D nyomtatók az úgynevezett töltetekkel dolgoznak. Ezek a feltekercselt műanyagok általában a gép belsejébe érve megolvadnak a felforrósított nyomtatófejnek köszönhetően. A megolvadt alapanyag aztán a munkaasztalra kerül, ahol a nyomtató rétegenként építi fel belőle a megálmodott mintát. Nem árt, ha jól ismerjük az adott töltetet, amivel éppen dolgozunk, hiszen nagyon eltérő azok olvadáspontja. 

 

A politejsav

 

A politejsav, vagyis a PLA az egyik legelterjedtebb töltetfajta. Általában prototípusok gyártásához ajánlják a költséghatékony és könnyen megmunkálható anyagot. Ha valaki szeret kísérletezni, akár egyszerűbb használati tárgyakat is készíthet belőle. Hőre lágyuló filament kukoricából és cukorból készül, tehát abszolút zöld alapanyag, könnyen lebomlik. Hátránya talán, hogy alacsonyabb hőmérsékleten is olvad.

 

Az akrilonitril-butadién-sztirol

 

A PLA-val ellentétben, az akrilonitril-butadién-sztirol, vagyis az ABS kifejezetten magas hőfokon olvad, így az egyszerűbb vagy olcsóbb, esetleg nyitott 3D nyomtatók nem tudják kezelni. Akár 200-250 Celsius-fok is szükséges lehet a megmunkálásához. Mindezek mellett igényli a legalább 80 Celsius-fokos fűtött ágyat a deformáció elkerülése érdekében. Ellenben nehezen törik és jó a vegyszerállósága. A közkedvelt LEGO figurák is ABS-ből készülnek.

 

PET

 

Újrahasznosított PET-palackok adják az alapját a PET elnevezésű filamenteknek. Ennek is köszönhető, hogy roppant kedvező áron beszerezhetők, azonban magas az olvadási pontjuk. Legalább 220 Celsius-fok szükséges a megmunkálásukhoz. Létezik még glycollal kezelt változata, a PETG, mely rugalmasabb és kevésbé vetemedik. 

 

Nejlon

 

Az egyik legmagasabb olvadásponttal rendelkezik a nejlon. Egészen 240 Celsius-fok kell ahhoz, hogy formálhatóvá váljon. Előnyös tulajdonsága azonban, hogy nagyon rugalmas és strapabíró. Sajnos lakossági felhasználása elhanyagolható, mert nagyon kevés, otthon használatos nyomtató tudja megolvasztani. 

 

A töltetek az anyagiaktól függetlenül a legkülönfélébb színekben kaphatóak. A natúr és a fekete-fehér változatoktól elmehetünk egészen az arany-ezüst kombinációjáig. A szálak átmérője és a filamentek kiszerelése is nagyon változó. Vásárlás előtt mindig tájékozódjunk, hogy a nyomtatónk milyen töltetet tud kezelni.